Aktualizované Anton Hrachovský Správy

AKTUÁLNE: Na Slovensku je 12 nových prípadov nákazy koronavírusom!

V sobotu sa počet prípadov ochorenia COVID-19 opäť navýšil. Premiér zvoláva mimoriadne rokovanie vlády.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Na Slovensku je 12 nových prípadov nákazy koronavírusom!
23
Galéria

Slovensko má 12 ďalších prípadov ochorenia COVID-19. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) to oznámil v sobotu 14. marca popoludní na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee.

12 nových prípadov

V sobotu bolo podľa Pellegriniho testovaných 185 vzoriek. Slovensko tak má už 44 nakazených koronavírusom. 1147 testovaných vzoriek bolo negatívnych.

„Národné referenčné centrum dnes nahlásilo 12 pozitívnych vzoriek a 173 negatívnych,“ priblížila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Ide o štyroch mužov a tri ženy z Bratislavy, jedného muža v okrese Bytča, jedného muža v okrese Svidník, dve ženy v okrese Senec a jedného muža v okrese Nové Zámky. Protiepidemické opatrenia zabezpečujú príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR.

Čakajú nás prísnejšie opatrenia?

Dodal, že krajinu možno čakajú ešte striktnejšie opatrenia. Je možné, že od pondelka 16. marca príde aj k zavretiu barov a reštaurácií. V prípade reštaurácií by v takom prípade bolo výnimkou vydávanie obedov.

Otvorené by tak ostali iba predajne potravín, drogérie, lekárne a trafiky.

Zároveň vyzval ľudí na disciplinovanosť a obmedzenie pohybu. Hovorí, že sprísniť bude treba aj represie.

V nedeľu (15. 3.) zvoláva na 14:30 mimoriadne rokovanie vlády.

„Vyhodnotíme účinnosť týchto opatrení a budeme zvažovať, či nebudeme musieť prijať ešte striktnejšie opatrenia, pretože sa javí, že len prísne a tvrdé opatrenia nám pomôžu zmierniť nárast ochorených,“ povedal o pravdepodobnom programe nedeľného zasadnutia.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Facebook

Nespoliehať sa len na štát

Pellegrini tiež upozornil na to, aby sa občania nespoliehali na to, že im rúška zabezpečí štát. Každý sa podľa neho musí spoliehať na seba.

„Som veľmi rád, že konečne sa v uliciach objavili tie státisíce ochranných pomôcok, ktoré boli húfne vykúpené občanmi,“ podotkol. Tie, ktoré vláda objednala, budú distribuovať lekárom, domovom sociálnych služieb či príslušníkom bezpečnostných zložiek. Apeloval aj na zamestnávateľov, aby sa starali o svojich ľudí.

Bratislavu neuzavrú

Premiér zároveň odmietol správy o možnom uzatvorení hlavného mesta. Vyzval ľudí, aby identifikovali hlasy na nahrávkach, z ktorých sa tieto poplašné správy šíria.

Saková informovala o tom, že v Gabčíkove túto noc umiestnili už prvého záujemcu o absolvovanie karantény mimo domova. Ubytovať tam majú aj Slovákov pracujúcich na severe Talianska, ktorých dopravia domov v spolupráci s ambasádou. K dispozícii je podľa nej viacero zariadení Ministerstva vnútra (MV) SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM