Rastislav Búgel Regióny

Aký bude SILVESTER v krajských mestách? Ohňostroj nečakajte, ponúknu alternatívy

Odklon od silvestrovských ohňostrojov je jasný. Pozrite si, aký program pripravujú na prelomov rokov krajské mestá.

Ilustračný obrázok k článku Aký bude SILVESTER v krajských mestách? Ohňostroj nečakajte, ponúknu alternatívy
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Záver roka sa blíži a slovenské mestá sa pripravujú na silvestrovské oslavy. Pozreli sme sa na to, ako budú vyzerať v jednotlivých krajských mestách.

Badať jasný trend. Milovníkov ohňostrojov totiž musíme sklamať. Väčšina krajských miest pyrotechnickú šou nechystá.

Bratislava

V hlavnom meste budú silvestrovské oslavy bez ohňostroja. Podľa magistrátu sú dôvody ekonomické a aj ekologické.

„Výpadky z rozpočtu nás všetkých nútia šetriť a desaťtisíce eur vystrieľané na oblohu sú tou položkou, ktorá inde môže chýbať,“ prezradil hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Tradičné odrátavanie posledných sekúnd roka však chýbať nebude. Konať sa bude na Hviezdoslavovom námestí. „Obyvatelia i návštevníci Bratislavy môžu spoločne odpočítať posledné sekundy starého roka na tradičnom svetelnom odpočítavadle pred historickou budovou SND,“ dodal hovorca.

Mesto pripravuje oslavu príchodu Nového roka, ktorú premiérovo spríjemnia aj vianočné trhy, ktoré sú predĺžené až do silvestrovskej no­ci.

Trnava

Bez ohňostroja budú už tradične oslavy aj v Trnave. Atmosféru vyčaria prskavky a svetelná projekcia.

„Rozlúčka so starým rokom nemusí byť nostalgická. Posledný deň v roku premeníme Trojičné námestie na tanečný parket, kde dídžej uvedie do pohybu na konzole stovky detských brmbolcov. Chystáme aj svetelnú projekciu,“ informuje Mestské kultúrne stredisko v Trnave.

Nezabudnite si so sebou zobrať aj prskavky. „Na konci diskotéky námestie spoločne rozsvietime stovkami svetielok,“ dodáva trnavské kultúrne stredisko.

Trenčín

Polnočný ohňostroj už niekoľko rokov neorganizuje ani mesto Trenčín. Tento rok nebude výnimkou.

Nuda však nehrozí. Mierové námestie od 22.00 hodiny ožije veľkou disco párty s DJ Lukym.

Nitra

Nitrianske oslavy Nového roka budú už tradične na Svätoplukovom námestí. Mesto pripravilo diskotéku, ktorá sa začne o 23.00 hodine. "Roztancuje vás DJ Martin Mada. O polnoci zaznie hymna k 31. výročiu vzniku samostatnej SR,“ informoval magistrát.

Silvestrovské oslavy sú pod Zoborom už niekoľko rokov bez mestského ohňostroja. Navyše, po novom v Nitre platí aj celoročný zákaz používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3. Ide o reakciu na vlaňajší silvestrovský požiar, ktorý zachvátil bytovku v centre mesta a ktorý pravdepodobne zapríčinila práve pyrotechnika.

„Výnimku majú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. V prípade profesionálov je potrebných viacero povolení, od povolení mesta cez banský úrad až po hasičov,“ vysvetlil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ako bude vyzerať Silvester v ďalších krajských mestách? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: NASA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM