Zo Slovenska Technológie

Aký výkon má vaša fotovoltika? Ak prekročíte LIMIT, musíte sa registrovať!

Ak sa rozhodnete vyrábať energiu z obnoviteľných zdrojov, inštalovaním solárnych panelov to nekončí. Zabudnúť by ste nemali ani na povinnosti voči colnému úradu.

Ilustračný obrázok k článku Aký výkon má vaša fotovoltika? Ak prekročíte LIMIT, musíte sa registrovať!
Zdroj: Pexels.com

Domácnosti a podnikatelia, ktorí vyrábajú elektrinu prostredníctvom solárnych zariadení (fotovoltické panely), by si mali dať pozor na celkový inštalovaný výkon. Ak presiahne 10 kW, musia sa registrovať na colnom úrade. Povinnosť im vyplýva zo zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu. Informovala o tom Renáta Peťovská, hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne.

Nezabúdajte na pravidlá

„Vplyv na rozhodnutie používať fotovoltiku ako zdroj energie majú aj environmentálne a ekonomické faktory. Využívanie energie slnečného žiarenia nie je ovplyvnené súčasnou energetickou krízou, je dlhodobo dostupné s minimálnym negatívnym vplyvom na životné prostredie. Netreba však zabúdať na zákonom stanovené pravidlá,“ dodala Peťovská.

Ak celkový inštalovaný výkon fotovoltických panelov nepresiahne 10 kW (vrátane), tak je vyrobená elektrina oslobodená od spotrebnej dane z elektriny.

Nevzťahujú sa na ňu ani povinnosti voči colnému úradu ako správcovi spotrebnej dane.

Výkon sa nespočítava

„Ak je však celkový výkon fotovoltického zariadenia vyšší ako 10 kW, tak výrobca takejto energie sa stáva elektroenergetickým podnikom a je povinný zaregistrovať sa u správcu dane, ktorým je miestne príslušná pobočka colného úradu,“ upozorňuje Renáta Peťovská.

Finančná správa vysvetľuje, že hodnota 10 kW (vrátane) sa vzťahuje na jedno fotovoltické zariadenie. „Ak má napríklad výrobca dve alebo viac prevádzok a na každej prevádzke má fotovoltické zariadenie s výkonom nižším ako 10 kW na zariadenie, tak registračnú povinnosť nemá. Výkon týchto zariadení sa pre účely správy spotrebnej dane z elektriny nespočítava, pretože každé zariadenie na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie sa posudzuje samostatne,“ ozrejmila hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne.

Prečítajte si tiež

Záruka o pôvode elektriny

Registráciou však povinnosti neskončia. Finančná správa upozorňuje, že elektrina vyrobená fotovoltickým zariadením je oslobodená od spotrebnej dane z elektriny len v prípade, ak výrobca disponuje tzv. zárukou o pôvode elektriny z obnoviteľných zdrojov energie.

„Tento doklad vystavuje OKTE, a.s. (Organizátor krátkodobého trhu s elektrinou). Ak výrobca preukáže výrobu elektriny zárukou o pôvode elektriny z obnoviteľných zdrojov energie dodatočne, môže požiadať colný úrad o vrátenie už zaplatenej spotrebnej dane z elektriny,“ dodala Renáta Peťovská.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM