Správy Zo Slovenska

Alarmujúca situácia vo Vysokých Tatrách: Evakuácia, strhnuté mosty a uzavreté chodníky

Dlhodobé zrážky na území Vysokých Tatier a na podhorí spôsobili vybreženie Studeného potoka na viacerých miestach v regióne. Niektoré turistické chodníky museli uzavrieť.

Ilustračný obrázok k článku Alarmujúca situácia vo Vysokých Tatrách: Evakuácia, strhnuté mosty a uzavreté chodníky
6
Galéria
Zdroj: TASR

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR uviedol, že z viacerých dedín museli evakuovať ľudí.

Asi najhoršia situácia je v obci Stará Lesná, z jedného z tamojších hotelov museli evakuovať desiatky ľudí a svoje domovy muselo opustiť aj niekoľko miestnych obyvateľov. Okrem Starej Lesnej sú podľa operačného dôstojníka problémy i v ďalších obciach, konkrétne hasiči zasahujú v Osturni, v Ždiari, Tatranskej Javorine, v Majeroch, Podolínci a Stráňanoch.

Prvý ohlásený výjazd bol pritom v stredu (18.7.) okolo 19. hodiny, evakuáciu ľudí museli hasiči vykonávať počas celej noci.

Momentálne sa čaká, kým prestane pršať, aby sa začalo postupne s odstraňovaním následkov lokálnych povodní a odčerpávaním vody z pivníc.

Evakuácia do obecných budov

„Studený potok pretekajúci obcou Stará Lesná sa v dôsledku zlej poveternostnej situácie vybrežil a začal zaplavovať jednotlivé ulice. Hasiči pomohli s evakuáciou takmer 274 osôb zo zaplavených chatových oblastí a miestnych domov do priestorov miestnej školy a obecného úradu, kde ľudia našli svoje útočisko,“ doplnila Katarína Križanová z Prezídia HaZZ s tým, že takmer tridsiatka hasičov po ukončení evakuácie vykonávala do skorého rána na mieste protipovodňové opatrenia, v ktorých naďalej pokračujú.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v súvislosti s výdatnými zrážkami výstrahu 2. stupňa pred dažďom pre okres Poprad a 1. stupňa pre okresy Kežmarok a Stará Ľubovňa. Zároveň vydal pre tieto tri okresy výstrahu 1. stupňa pred povodňami.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Zdroj: TASR

Tok rieky Dunajec pri Červenom Kláštore pritom dosiahol vo štvrtok ráno 356 centimetrov, čo zodpovedá hladine 2. stupňa povodňovej aktivity a naďalej stúpa. Podobná situácia je aj v Nižných Ružbachoch, kde rieka Poprad dosiahla 266 centimetrov, čo je hladina zodpovedajúca 2. stupňu povodňovej aktivity a taktiež stále stúpa. Tok Belej pri Podbanskom taktiež dosiahol 2. stupeň, momentálne je na úrovni približne 160 centimetrov a hladina klesá. Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahli aj rieka Poprad v Poprade a Studený potok v Starej Lesnej, tam už hladina od rána tiež klesá.

Uzatvorené turistické chodníky

Horská záchranná služba (HZS) a Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) upozorňujú všetkých návštevníkov Vysokých Tatier na uzatvorenie turistických chodníkov cez Bielovodskú a Javorovú dolinu. Z HZS informovali, že dôvodom je ich podmytie a strhnutie mostov.

Bielovodská dolina je celá uzatvorená – od rázcestia pod Poľským hrebeňom až po Lysú Poľanu. V Javorovej doline je podobná situácia a bližšie informácie budú horskí záchranári i lesníci priebežne aktualizovať. V tejto súvislosti žiadajú turistov, aby túto výstrahu rešpektovali a nevstupovali do dolín, nakoľko tam budú prebiehať sanačné práce.

HZS doplnila, že nad Rainerovou chatou Studenovodský potok strhol most na Tatranskej magistrále v smere do Malej Studenej doliny a na Skalnaté pleso.

Tatranská magistrála je preto taktiež nepriechodná, a to medzi Hrebienkom a Zamkovského chatou. Horskí záchranári upozorňujú, že aj v iných lokalitách môžu byť po silných dažďoch podmyté turistické chodníky a strhnuté mosty. Žiadajú preto turistov, aby zbytočne neriskovali a nepokúšali sa prebrodiť cez potoky a horské bystriny a radšej sa vrátili po rovnakej trase.

„Obchádzky poškodených úsekov budú vyznačené v teréne, avšak turistom odporúčame, aby si výlety do tejto oblasti aspoň v najbližších dvoch až troch dňoch neplánovali. Poškodené mosty sú i na viacerých miestach v Tichej a Kôprovej doline, a takisto aj v Malej a Veľkej Studenej doline. Situáciu a rozsah poškodenia ešte mapujeme,“ dodala Martina Petránová zo ŠL TANAP.

Alarmujúca situácia vo Vysokých Tatrách: Evakuácia a uzavreté chodníky
6
Galéria
Zdroj: TASR

V súvislosti s prívalovým dažďom, ktorý zasiahol územie severného Slovenska a Vysokých Tatier počas posledných dní, zasahujú profesionálni hasiči spolu s dvadsiatkou dobrovoľných hasičov vo viacerých obciach a mestách. Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) informovala, že aktuálne hasičov zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a v Humennom vyslali do obce Tatranská Javorina v okrese Poprad.

„Hrozí tam vyliatie potoka z koryta. Hasiči vykonávajú na mieste protipovodňové opatrenia, nakoľko kvôli stúpajúcej hladine vody hrozí aj spadnutie mosta,“ uviedla s tým, že najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Košickom kraji v obciach Mlynky, Stará Lesná a Tatranská Javorina – časť Podspády.

Podľa údajov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu majú všetky hladiny riek v regióne, ktoré dosiahli v noci a ráno 1. resp. 2. stupeň povodňovej aktivity, klesajúcu prípadne ustálenú tendenciu. Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahla rieka Poprad v Kežmarku i v Chmeľnici, Studený potok v Starej Lesnej a tok Lipník v Červenom Kláštore. Na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity ostáva hladina rieky Poprad v Nižných Ružbachoch a tiež Dunajec v Červenom Kláštore.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM