Aktualizované Krimi

Súd oslobodil Zsuzsovú a Kočnera. Ich komunikácia v Threeme bola iba obrazná

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú.

Ilustračný obrázok k článku Súd oslobodil Zsuzsovú a Kočnera. Ich komunikácia v Threeme bola iba obrazná
17
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Tomáš Szabó je vinný z vraždy podnikateľa Petra Molnára. Marian Kočner je vinný z nedovoleného ozbrojovania, dostal peňažný trest 5 000 eur a náhradný trest päť mesiacov odňatia slobody.

Doživotie nedostal

Vyplýva to z rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Predsedníčka senátu Ružena Sabová pokračuje v čítaní rozsudku. Rozsudok nie je právoplatný.

Tomáš Szabó je vinný z účasti na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, dostal 25 rokov väzenia.

Podľa rozsudku musí Tomáš Szabó nahradiť rodine Kuciakovcov majetkovú škodu 1490 eur a nemajetkovú škodu 140-tisíc eur. Molnárovej rodine má zaplatiť nemajetkovú škodu vo výške 40-tisíc eur.

Keďže nebolo dokázané, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová skutok, za ktorí boli obžalovaní, spáchali, ŠTS odkázal rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov s ich návrhom na náhradu škody voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej na civilný proces.

Súd vysvetlil, prečo nedostal Tomáš Szabó doživotie. Odvoláva sa na znalecký posudok psychológov a psychiatrov. Ako poľahčujúcu okolnosť zobral do úvahy, že pred spáchaním týchto skutkov viedol riadny život a je schopný stabilného rodinného zázemia, a považuje to za pozitívny faktor možnej resocializácie.

„Súd považuje za preukázané, že obžalovaný má potenciál na to, aby sa zaradil do spoločnosti a žil riadny občiansky život.“

Oslobodenie Aleny Zsuzsovej znamená, že by mala ísť ešte dnes na slobodu. Je pravdepodobné, že ju hneď potom, ako ju o niekoľko hodín pustia z leopoldovskej väznice, zatknú za prípravu vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. Zsuzsová je naďalej obžalovaná z objednávky vraždy hurbanovského primátora Lászloá Basternáka.

Komunikácia v Threeme bola obrazná

Sabová v odôvodnení uviedla, že v prípade zachytenej komunikácie v aplikácii Threema platí doslovný význam textu. „Nemožno v otázke viny či neviny účelovo vykladať komunikáciu,“ povedala a poukázala na to, že si komunikujúci vymieňali emotikony a ich komunikácia mala byť obrazná.

ŠTS konštatoval, že komunikácia nie je vo vzťahu k vražde explicitná, obsahuje len náznaky.

Pochybnosti podľa súdu vzbudzuje aj to, že podľa výpovede odsúdeného Zoltána Andruskóa si mala Alena Zs. objednať vraždu tak, aby sa telo nenašlo, pričom nevypovedal napríklad o tom, že by sa preto hnevala.

Uviedol len, že ju nahnevalo, že zavraždili aj ďalšiu osobu. Rovnako nebolo podľa súdu dokázané, že by Alena Zs. zaplatila za vraždu a následne vyplatila aj doplatok po medializácii prípadu.

Sabová uviedla, že oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej spod obžaloby nie je rozhodnutím o ich nevine. Poznamenala, že na ich oslobodenie stačilo, že nebolo preukázané, že čin spáchali. Súd podľa Sabovej nemohol podľahnúť tlaku, poukázala pritom na medializované informácie.

Fotografie z dnešného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nájdete v priloženej galérii.

Zdrvení rodičia

Rodičia zavraždenej dvojice čítanie rozsudku nevydržali a odišli zo súdnej miestnosti. Mama Jána Kuciaka odišla s plačom. Stalo sa tak v momente, keď predsedníčka Senátu povedala, že Mariána Kočnera aj Alenu Zsuzsovú oslobodzuje súd spod obžaloby, v ktorej im kládli za vinu objednávku vraždy Jána Kuciaka.

„Jediné, čo môžem povedať je, že som znechutený a neviem si to vysvetliť,“ uviedol pre televíziu TA3 otec zavraždeného Jozef Kuciak. Myslí si, že dôkazy boli dostačujúce. Po prečítaní verdiktu súdu ostal paralyzovaný. Dúfal, že súd bude brať do úvahy aj nový dôkaz predložený prokuratúrou.

Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej nerozumie rozhodnutiu súdu a hovorí, že budú bojovať ďalej. „Dúfali sme, že ich neoslobodia,“ povedala Zlatica Kušnírová pred budovou súdu. Nádejou je pre ňu ešte Najvyšší súd.

„Žijeme v krajine, kde všetci vieme, ako to bolo, ale vinníkov potrestať nevieme. A vinníci sú namiesto trestu, naďalej ,,úspešní podnikatelia," reagoval na rozsudok brat zavraždeného Jozef Kuciak.

Zdôvodnenie

Špecializovaný trestný súd zdôvodnil oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej spod obžaloby tak, že po vyčerpaní dôkazov nemohol spoľahlivo a bez rozumných a dôvodných pochybností dospieť k záveru, že čin usmrtenia Kuciaka a Kušnírovej spáchali.

„Existencia samotného motívu spojená s existenčnou hrozbou nestačí. Obviniť a odsúdiť možno len na základe protiprávneho konania. Takéto protiprávne konanie súd v prípade Mariana K. a Aleny Zs. preukázané nemá,“ uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Z výpovede svedka Petra Tótha podľa súdu vyplýva, že Marian K. bol pred vraždou frustrovaný z novinárov. Tóthovi mal predniesť myšlienku, že by stačilo zlikvidovať jedného a ostatní by sa zľakli. Súd však konštatoval, že myšlienka trestná nie je a nebola podložená konaním.

Pojednávanie s Marianom Kočnerom a spol. sa začalo v januári tohto roka. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní.

Obžaloba bola podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy novinára a jeho snúbenice sa týkala aj vraždy Petra Molnára, ktorého mali podľa prokuratúry zavraždiť koncom roka 2016 Miroslav Marček a Tomáš Szabó s motívom lúpeže. Ďalšie štyri skutky obžaloby sa týkali nedovoleného ozbrojovania.

Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal, ŠTS ešte v apríli odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody. Ako prvého v kauze koncom minulého roka odsúdili Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody. V kauze vraždy následne vystupoval ako svedok.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala vláda Petra Pellegriniho.

Sudkyňa v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali. Pojednávanie s Marianom Kočnerom a spol. sa začalo v januári tohto roka. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní.

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice
17
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vyzerá, že nateraz sa evidentní strojcovia vraždy chcú spravodlivosti vyšmyknúť z pazúrov ... verme, že spravodlivosť si ich oboch počká.

Posted by Igor Matovic on Thursday, September 3, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM