Zo zahraničia

Američania VARUJÚ pred rizikom zápalových ochorení srdca po očkovaní mRNA vakcínami

Ako uviedol FDA, zriedkavé symptómy uvedených zápalových ochorení srdca môžu nastať do niekoľkých dní po očkovaní.

Ilustračný obrázok k článku Američania VARUJÚ pred rizikom zápalových ochorení srdca po očkovaní mRNA vakcínami
Zdroj: TASR/AP

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok pridal varovanie k vakcínam proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna pre zvýšené riziko vzniku myokarditídy, čiže zápalového ochorenia srdcového svalu a perikarditídy, zápalového ochorenia osrdcovníka po vakcinácii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po druhej dávke

Aktualizované varovanie pred vznikom neželaných vedľajších účinkov vakcinácie spomenutými mRNA očkovacími látkami – najmä po podaní druhej dávky – regulačný úrad prijal po rozsiahlom preskúmaní informácií a diskusiách odborníkov z Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré prebehli v stredu.

Ako uviedol FDA, zriedkavé symptómy uvedených zápalových ochorení srdca môžu nastať do niekoľkých dní po očkovaní.

Častejšie u mužov

Do 11. júna bolo do systému VAERS, ktorý zhromažďuje nepriaznivé účinky po očkovaní, nahlásených viac ako 1200 prípadov myokarditídy a perikarditídy.

Častejšie sa vyskytovali u mužov než u žien, a to týždeň po podaní druhej dávky vakcíny. Hospitalizovaných bolo v tejto súvislosti 309 pacientov mladších ako 30 rokov, pričom 295 z nich medzičasom z nemocnice prepustili. Celkovo bolo v USA aplikovaných zhruba 300 miliónov dávok mRNA vakcín.

Čo je potrebné vedieť k očkovaniu?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM