Magazín

Ananás je exotický SUPERhrdina: Znižuje krvný tlak a pomáha v boji proti obezite

Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Napriek tomu, že je sladký, obsahuje málo kalórií. Zaradíte ho do jedálnička?

Ilustračný obrázok k článku Ananás je exotický SUPERhrdina: Znižuje krvný tlak a pomáha v boji proti obezite
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ananás ako tropické ovocie je bohatý na množstvo vitamínov, enzýmov a antioxidantov. Je vhodný na posilnenie imunity či podporu trávenia. Na sociálnej sieti to uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Obsahuje málo kalórií

„Konzumáciou tohto ovocia môžeme posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti a zároveň podporiť trávenie,“ vymenoval RÚVZ. Poukázal na to, že hoci je ananás sladký, obsahuje málo kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. „Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny,“ vysvetlil RÚVZ.

Ananás podľa RÚVZ pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie.

„Veľký význam má pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Má protizápalové účinky a odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev,“ priblížil RÚVZ.

Ananás je tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. Zastavuje rast rakovinových buniek a zabraňuje tvorbe metastáz. „Je výborným pomocníkom v boji proti obezite,“ dodal RÚVZ.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM