red . Magazín

Kyslá kapusta nepatrí k obľúbeným, no v boji proti vírusom je SUPERLIEKOM!

Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík.

Ilustračný obrázok k článku Kyslá kapusta nepatrí k obľúbeným, no v boji proti vírusom je SUPERLIEKOM!
Zdroj: Dnes24.sk

Ľudský organizmus si na jeseň a v zime vyžaduje zvýšenú potrebu vitamínov, preto je vynikajúcim zdrojom práve kapusta, pripomína Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) na sociálnej sieti.

Kyslý superliek

Kapusta bola pestovaná už starovekom Grécku alebo v Rímskej ríši, kde bola považovaná za všeliek, ktorý je schopný liečiť všetky choroby. V starom Grécku pripisovali kapuste božskú moc a stavali jej oltáre.

„Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kapuste, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B. Podporuje i látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok, čím umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela,“ vysvetľuje RÚVZ.

Kyslá kapusta už nepatrí medzi obľúbené potraviny, veľa ľudí dnes uprednostňuje výživové doplnky. Kyslá kapusta ale obsahuje vyšší obsah vitamínu C ako čerstvá!

Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie, zvyšuje odolnosť imunitného systému proti vírusom či infekciám.

„Obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamín B9 a vlákninu. Napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Znižuje hladinu krvného tlaku, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi,“ hovorí Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia.

Vedecké výskumy dokazujú, že kyslá kapusta pozitívne bojuje aj proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam. Pozitívne vplýva aj na náš mozog a nervy.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM