Magazín Lifestyle

Zlepšite si pamäť: Doprajte si denne za hrsť orechov a znížite tým aj riziko infarktu

Štúdia u seniorov potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte, študentom a pracujúcim zas pomáha zlepšiť duševnú výkonnosť.

Ilustračný obrázok k článku Zlepšite si pamäť: Doprajte si denne za hrsť orechov a znížite tým aj riziko infarktu
Zdroj: TASR/František Iván

Vlašské orechy sú vhodné pre chorých na srdce, obsahujú totiž mastné kyseliny. Tieto tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky a vitamín B1 podporuje svalové funkcie.

Pravidelná konzumácia orechov tiež výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte a pomáha zlepšovať mozgové funkcie. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Zlepšite si pamäť

Orechy pomáhajú rovnako znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu. „Tiež sú veľmi prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote. Mali by ich preto pravidelne konzumovať hlavne ľudia, ktorých trápia srdcovo-cievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní,“ vysvetlil RÚVZ.

Z viacerých výskumov bolo dokázané, že pravidelná konzumácia orechov aspoň za hrsť denne znižuje riziko infarktu až o polovicu.

Štúdia u seniorov zas potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte, pomáha zlepšovať mozgové funkcie, môže pomáhať v spomalení progresu Alzheimerovej choroby. „Sú teda významnou potravou pre mozog, najmä pre ich obsah esenciálnych mastných kyselín, leticínu, fosforu a vitamínu B6,“ vymenoval RÚVZ.

Zatočia s depresiou a stresom

RÚVZ zdôrazňuje, že vlašské orechy zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, a preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť.

„Vlašské orechy obsahujú bioaktívne látky ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega 3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky,“ dodal RÚVZ.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM