Anton Hrachovský Správy

Andrej Danko si uctil pamiatku Maestra Karla Gotta: Navrhuje spoločný potlesk v parlamente

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko sa zúčastnil slávnostnej svätej omše na počesť Maestra Karla Gotta. Tiež navrhol, aby zosnulému Gottovi vzdal hold aj slovenský parlament.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Danko si uctil pamiatku Maestra Karla Gotta: Navrhuje spoločný potlesk v parlamente
Zdroj: TASR

Andrej Danko sa zúčastnil slávnostnej svätej omše na počesť Maestra Karla Gotta, ktorá sa konala v nedeľu 13. októbra popoludní v Hradnej kaplnke v Bratislave. Celebroval ju biskup Mons. František Rábek.

Šéf parlamentu Andrej Danko sa s jedinečným Karlom Gottom, rozlúčil na pôde oboch krajín, ktoré nezabudnuteľný Maestro tak miloval. V sobotu bol totiž pozvaný na verejnú rozlúčku v pražskom paláci Žofín, v ktorom mu vzdal úctu spolu s tamojšou politickou špičkou, ale aj jeho rodinou a blízkymi.

Zádušná omša za Maestra

Zároveň inicioval konanie zádušnej omše na počesť česko-slovenskej legendy aj v novo-obnovenom liturgickom priestore na bratislavskom hradnom kopci. Pozvanie na ňu dostali členovia vlády, poslanci Národnej rady SR, rovnako tak bola prítomná aj široká verejnosť. Zúčastnil sa jej aj jeho český náprotivok Radek Vondráček, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR.

„Som rád, že som sa spolu s mojím kolegom Radkom Vondráčkom mohol rozlúčiť s Karlom Gottom aj v Česku, aj na Slovensku. Keďže sa nám nepodarilo presadiť návrh, aby bol aj u nás štátny sviatok, z pozície predsedu Národnej rady SR som inicioval rozlúčku s týmto uznávaným umelcom v Hradnej kaplnke. Som rád, že moje pozvanie, vzdať mu úctu, prijali aj niektorí členovia vlády či poslanci. Osobitne sa teším z prítomnosti môjho dobrého priateľa a kolegu Radka Vondráčka,“ vysvetlil počas krátkeho brífingu šéf parlamentu Andrej Danko.

Inšpirácia spoza Moravy

Zároveň dodal, že sa chce inšpirovať Vondráčkovým nápadom a pri otvorení parlamentnej schôdze Maestrovi Gottovi pošlú spolu s poslancami jeden veľký potlesk. „Bol to pre mňa jeden z našich najvýznamnejších spevákov a pre mňa osobne je jednoznačne najvýnimočnejší,“ doplnil predseda národnej rady.

Predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček vyzdvihol osobný charakter spomienkovej udalosti na hradnom kopci. „Chcem poďakovať predsedovi parlamentu, že inicioval takéto podujatie, ale tiež, že prijal pozvanie a zúčastnil sa včerajšej rozlúčky v Chráme svätého Víta. Dnes to bolo osobnejšie, komornejšie a opäť som rozcítený,“ prezradil Radek Vondráček. Rovnako doplnil, že Karel Gott ho svojimi piesňami sprevádzal od detstva, ale až v dospelosti naplno objavil jeho absolútnu výnimočnosť.

Obaja štátnici po svätej omši následne odleteli na plánovanú zahraničnú pracovnú cestu do Srbska, na ktorej sa zúčastnia zasadania 141. Medzipar­lamentnej úni­e.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM