Klaudia Goncalves Správy

P. Pellegrini sa bude uchádzať o premiérske kreslo, nemieni visieť na trenírkach Kotlebu

Premiér Peter Pellegrini sa v nedeľnej relácii Na telo vyjadril aj k spolupráci s inými stranami. V živých vstupoch ho konfrontovali Michal Truban, Veronika Remišová a Alojz Hlina.

Ilustračný obrázok k článku P. Pellegrini sa bude uchádzať o premiérske kreslo, nemieni visieť na trenírkach Kotlebu
Zdroj: TASR

Hosťom nedeľnej diskusnej relácie TV Markíza Na telo bol premiér Peter Pellegrini. Nevyhol sa ani otázkam týkajúcich sa vyrovnaného štátneho rozpočtu či možnej povolebnej spolupráci s jednotlivými stranami.

„Ako volebný líder sa budem uchádzať o pozíciu predsedu vlády,“ odpovedal Pellegrini na otázku, či plánuje byť premiérom v prípade úspešných volieb a dodal, že je to tak dohodnuté s Robertom Ficom, ktorý je na kandidátke číslo dva.

Dôstojné zmeny

Na základe dohody s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom a vedením strany, nebudú podľa jeho slov na kandidátke figurovať žiadni kontroverzní kandidáti, ku konkrétnym menám sa však odmietol vyjadriť.

Pellegrini nevylúčil ani možné zmeny na poste predsedu strany Smer: „Ak sa takáto otázka bude riešiť, bude to až po voľbách na jednom zo straníckych snemov.“

„Výmena na predsedníckej stoličke sa nebude diať krvavo, nebudeme v priamom prenose predvádzať nejaké vojny ani "vraždenie“ jednej skupiny v strane, nikoho nevyhodíme na ulicu. Prípadné zmeny sa uskutočnia dôstojne, ako sa na najstabilnejšiu stranu na slovenskej politickej scéne patrí," uviedol premiér.

Nevisieť na Kotlebových gatiach

Premiér sa rázne vymedzil voči akejkoľvek spolupráci so stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko: „Smer nebude tvoriť žiadnu, ani tichú koalíciu s ĽSNS, za mňa hovorím veľmi jasne, že to neprichádza do úvahy.“

Na otázku, či by strana radšej išla do predčasných volieb Pellegrini uviedol, že morálne hodnoty musia byť postavené nad mocenské: „Ak by sme mali visieť na trenírkach od kotlebových gatí, radšej nové predčasné voľby.“ Prípadnú koalíciu by si vedel predstaviť aj s exprezidentom Andrejom Kiskom.

Premiéra v diskusii konfrontovali aj podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban a predseda KDH Alojz Hlina.

Žiadal o previerku kvôli Vadalovi

K odsúdeniu Antonina Vadalu za pašovanie kokaínu v Taliansku uviedol, že žiadal bezpečnostnú previerku pre ľudí, ktorí sa pohybujú v jeho blízkosti.

Veronika Remišová poukázala na správnosť požiadavky opozície na odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka zo svojich postov, keďže podľa jej slov mala talianska mafia svojich ľudí na Úrade vlády a v Bezpečnostnej rade štátu.

Premiér oponoval, že súkromné priateľstvo Antonina Vadalu, v Taliansku odsúdeného na 9 rokov za pašovanie drog a Márie Troškovej, hlavnej štátnej radkyne, nemalo podľa neho vplyv na chod štátu a nebolo ani dôvodom k odstúpeniu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

Povyzliekajme sudcov

„Vyhnime sa paušalizácii, hovorme o jednotlivcoch, ktorí zlyhali. Pokiaľ sa podozrenia potvrdia, povyzliekajme sudcov z talárov,“ reagoval premiér na aktuálne kauzy okolo súdnictva a ponúkol pomocnú ruku s uskutočnením takých legislatívnych zmien, aby mohla byť justícia očistená.

Zároveň vyzval k zverejneniu kompletných prepisov Kočnerovej Threemy: „Zverejnite všetko, nech sa všetko ukáže, aby sa nevyťahovali len úryvky v snahe hrať sa s verejnou mienkou.“

Predseda strany Progresívne Slovensko Michal Truban vytkol premiérovi predaj domény slovensko.sk a obvinil Pellegriniho z konfliktu záujmov. To Pellegrini odmieta.

„Doménu spravuje firma, ktorá ma zmluvu podpísanú ešte z čias pána ministra Prokopoviča a my máme naďalej zmluvu s tou istou firmou,“ povedal a doplnil, že tam podľa neho nebol konflikt záujmov. „Tento dotyčný pán sa nezúčastňoval na rokovaní, ani takúto zmluvu nepodpísal,“ doplnil premiér.

Áno pre prezidentku

Predseda KDH Alojz Hlina vyjadril kritiku na populistické opatrenia na úkor dlhov, na vyrovnaný štátny rozpočet môže Slovensko zabudnúť.

„Ekonomika spomalila takmer o polovicu, preto nemôžeme mať vyrovnaný štátny rozpočet,“ argumentoval premiér a dodal, že nikdy nedopustí, aby sa šetrilo na ľuďoch. „Ak má Slovensko dosiahnuť deficit, podporím to,“ uviedol.

V závere diskusie odpovedal Peter Pellegrini jednoslovne kladne na otázku, či by vedel ísť do koalície s Kiskovou stranou Za ľudí, rovnako kladne odpovedal na otázku, či by podľa neho sedel teraz Marian Kočner vo väzení, aj keby bol na poste premiéra Robert Fico a na poste policajného prezidenta Tibor Gašpar.

Po dlhšej odmlke odpovedal áno aj na záverečnú otázku, či je podľa neho Zuzana Čaputová dobrou prezidentkou.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM