Politika

Andrej Danko ŠOKOVAL: Oznámil, že zbiera podpisy na prezidentskú KANDIDATÚRU

Danko zbiera podpisy na prezidentskú kandidatúru, rokuje aj v koalícii.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Danko ŠOKOVAL: Oznámil, že zbiera podpisy na prezidentskú KANDIDATÚRU
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Predseda SNS Andrej Danko začal zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru. Počas vianočných sviatkov sa vyzbieralo približne 10-tisíc podpisov. Danko to potvrdil pre TASR, o zbere podpisov informoval v relácii portálu Pluska Karty na stôl.

Danko tvrdí, že podpisy zbiera „skúšobne“, ak by nastala patová situácia.

Dodal, že svoju oficiálnu kandidatúru ešte neoznámil.

Fico ako najlepší kandidát?

„Som pripravený na rokovania v rámci koalície aj so Štefanom Harabinom. Pripravujeme si aj pozíciu pre prípad, že nenastane dohoda ani s jedným kandidátom,“ vysvetlil pre TASR Danko.

Zopakoval, že SNS považuje najlepšieho kandidáta za prezidenta premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ak by bol Fico prezidentom, SNS by podporila za premiéra lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. SNS podľa Danka „načúva“ aj názorom Pellegriniho ktorý ešte svoju kandidatúru neoznámil a tiež názorom Štefana Harabina, ktorého kandidatúra sa spomína.

Šéf SNS pre Plusku priblížil, že Harabin je pre voličov SNS prijateľnejší ako Pellegrini. Obaja majú podľa Danka úplne iné hodnoty.

„Ak bude koaličný prezident, chceme otvoriť koaličnú zmluvu z hľadiska pozícií,“ povedal.

Pripravuje si karty

Keďže zmenu v koaličnej zmluve Pellegrini nepripúšťa, Danko začal zbierať podpisy. „Pripravujem si karty, aby som mal 15-tisíc podpisov, aby som mohol rokovať s Pellegrinim aj Harabinom,“ povedal s tým, že ak sa s nimi SNS nedohodne, je ochotný kandidovať. Na otázku, do akej miery je jeho kandidatúra reálna, Danko odpovedal, že to závisí od správania Harabina a Pellegriniho a tiež od toho, či bude kandidovať Fico.

Prezidentské voľby budú tento rok, ich termín ešte predseda parlamentu Pellegrini neoznámil. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať. Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov.

Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Instagram.com/beata_jurik
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM