MAK Správy Krimi

Andruskó na súde: Polícia a Smer je pod vplyvom Kočnera. Kollár dal Zsuzsovej auto

Súdny proces s Kočnerovcami vynáša na povrch informácie o pozadí a kontaktoch mafiána Mariana Kočnera a jeho prepojenie na políciu, Smer-SD, ale aj Borisa Kollára.

Ilustračný obrázok k článku Andruskó na súde: Polícia a Smer je pod vplyvom Kočnera. Kollár dal Zsuzsovej auto
Zdroj: TASR

Prepojenie obvineného mafiána Mariana Kočnera na politikov je verejne známy. To ale, aký veľký je ten dosah, neustále prekvapuje. Dnes pred senátom vypovedal Zoltán Andruskó, ktorý bol už za vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej právoplatne odsúdený. Aj dnes potvrdil, že vraždu sprostredkoval na pokyn obžalovaného mafiána Mariana Kočnera.

Prezradil aj pozadie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej a ich vplyv na najvyššie špičky politiky a polície.

Kočner pri konfrontácii s Andruskóm, korunným svedkom, ktorý si na objednávku Zsuzsovej najal Szabóa a Marčeka, aby Kuciaka zavraždili, ho vyzval, aby Andruskó povedal, aké mal mať kontakty s vplyvnými ľuďmi.

Fico aj Gašpar

Andruskó opakovane menuje expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica, bývalého ministra vnútra a podpredsedu Smeru Róberta Kaliňáka, exministra dopravy a financií Jána Počiatka, ako aj bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a jeho príbuzného, kontroverzného podnikateľa, majiteľa SBS-ky Bonul s vplyvom na políciu Norberta Bödöra.

„Kým sa vyšetrovala vražda, celý čas ma pani Zsuzsová uisťovala, že pán Kočner to má pod palcom, že má dobré kontakty s politikmi,“ vypovedá Andruskó pri konfrontácii s Kočnerom.

Vypovedal aj o svojich emóciách pri zatýkaní. „Bol som rád, že zaklopali policajti a nie niekto iný,” hovorí Andruskó o tom, či niečo zarobil na vražde Kuciaka. Časť peňazí mu totiž mali ukradnúť. Andruskó tiež vypovedá, že Zsuzsová sa s ním stretla v pizzérii aj s Petrom Tóthom, čo bolo už po Kočnerovom uväznení.

„Kebyže pán Kočner nemá taký vplyv na políciu a na Smer, tak by som sa nebál ísť na políciu,” vypovedá Andruskó.

Tiež vypovedá o vzťahu Zsuzsovej a Kočnera. „Najprv mi bolo avizované, že sú milenci, ale potom som si myslel, že pre neho pracuje,” odpovedá Andruskó. „Nemám vedomosť o hierarchii, jednoznačne pani Zsuzsová bola zamilovaná do pána Kočnera,” dodáva.

„Po skutku sme sa stretávali menej, ona ma informovala, akým smerom vyšetrovanie smeruje, od pána Kočnera mala hneď informácie o priebehu vyšetrovania,” odkrýva napojenie Kočnera na policajtov.

„Vedeli sme, že najprv išli po Talianoch a potom aj o tom, že Martina Kušnírová nedala súhlas na nejakú stavbu a potom posledná informácia bola o nejakej malej dodávke,” tvrdí.

Auto od Kollára

Zsuzsovej obhajkyňa sa Andruskóa pýta, aký mali vzťah.

„Ja som mal pred ňou rešpekt, pretože pred mojimi očami dala zavraždiť človeka. Ak niečo potrebovala, tak som skočil ako šašo,” odpovedá Andruskó.

Na pretras sa dostanú aj informácie o mužských známostiach Aleny Zsuzsovej v tomto čase.

„Mám informácie o známostiach pána Kollára, čím sa chválila, dostala od neho aj mercedes. Pána Kočnera volala drahý, po maďarsky drágám,” odpovedá Andruskó.

Na otázky právnika Romana Kvasnicu Andruskó odpovedá, že so Zsuzsovou sa stretli tri až štyrikrát týždenne.

Ďalej povedal, že okrem vraždy Zsuzsová robila pre Kočnera zakladanie strany Cieľ či zbieranie muchotrávok nad Nitrou.

Zsuzsová sa bráni

Alena Zsuzsová tvrdí, že Andruskó klame. „Hneď po zadržaní vypovedal, že o usmrtení slečny Kušnírovej sa dozvedel z médií a dnes tvrdí, že mu to bolo oznámené už v deň skutku.“

„Bola som upozornená mojím obhajcom, že ide o neprocesnú výpoveď, ale je súčasťou spisu. Počas prípravného konania dokonal svoje výpovede podľa medializovaných informácií, výpovedí svedkov a informácií zo spisu. Nehovorí pravdu. Aj naša konfrontácia to preukázala,” hovorí Zsuzsová.

„Nikdy som pánovi Andruskóovi o pánovi Kočnerovi nerozprávala a nič nevedel okrem toho, že je krstným otcom mojej dcéry."

Kočner sa bráni

Mafián Kočner vyhlasuje, že Andruskó ho krivo obviňuje. „Ak by ma pani Zsuzsová chcela chrániť, tak by určite tomuto človeku nikdy nepovedala moje meno,” hovorí.

„Vypovedal za nezákonnej výhody zo strany OČTK, čo poznal aj súd, ktorý mu navýšil trest. V priebehu vyšetrovania mal ako obvinený prístup do spisu a podľa vývoja dôkaznej situácie prispôsoboval svoju výpoveď.”

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky
17
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM