red . Zo zahraničia

Anonymous si zobrali na mušku Rusov: Od ľudí dostávajú MILIÓNY správ o vojne

Jeden z hackerov vytvoril databázu mobilných čísiel a e-mailových adries, ktoré patria bežným ruským občanom a zverejnil ju na internete. Urobil tak, aby zapojil ľudí po celom svete do boja proti dezinformáciám.

Ilustračný obrázok k článku Anonymous si zobrali na mušku Rusov: Od ľudí dostávajú MILIÓNY správ o vojne
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Odkedy hackerská skupina Anonymous vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu, podnikla niekoľko úspešných kybernetických útokov na ruské médiá či úrady. V najnovších príspevkoch sa hackeri prihovorili priamo obyvateľom Ruska.

Svet posiela Rusom správy

Jedným z hlavných cieľov skupiny Anonymous je obmedziť šírenie dezinformácií a informovať bežných obyvateľov Ruska o skutočnom dianí na Ukrajine. Keďže ruský regulátor médií Roskomnadzor rapídne ovplyvnil dostupnosť informácií v krajine, či už prostredníctvom médií alebo sociálnych sietí, Anonymous sa rozhodol odpovedať.

Hacker pod prezývkou squad303 vytvoril obrovskú databázu mobilných čísiel a e-mailových adries, ktoré patria bežným ruským občanom a zverejnil ju na internete. Urobil tak, aby zapojil ľudí po celom svete do boja proti dezinformáciám. Informuje o tom vosveteit.sk na svojom webe.

„Takmer 150 miliónov Rusov nepozná pravdu o príčinách, či priebehu vojny na Ukrajine. Živí sa klamstvami kremeľskej propagandy. V Rusku neexistujú slobodné médiá a internet je cenzurovaný,“ píše hacker na svojich stránkach.

Hackerom sa podarilo zmobilizovať desaťtisíce ľudí, ktorí už rozoslali náhodným Rusom milióny správ o tom, čo sa skutočne deje na Ukrajine.

Putin ruský národ obetoval

Hackeri zároveň zverejnili dokaz adresovaný priamo Rusom, v ktorom ich vyzvali, aby sa vzopreli prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zosadili ho. Upozornil na to HN Tech.

„Chytili vás do propagandistickej siete a z obáv, načo by ste mohli prísť, sa vás snažia držať stranou medzinárodného dialógu. Režim Vladimira Putina inváziou na Ukrajinu pácha vojnové zločiny, ktoré vyvolali masívnu utečeneckú krízu a pripravili o život nespočetné množstvo ľudí,“ uvádza sa v ich vyhlásení.

„Putin ruský národ obetoval. Najpokojnejší spôsob, ktorým sa dá tento konflikt zastaviť, je pozdvihnutie sa Rusov proti Putinovi a jeho odstránenie od moci,“ píšu ďalej autori.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM