Správy Zo zahraničia

Apokalyptické zábery: Afganistan zasiahlo silné zemetrasenie, hlásia vyše 900 obetí

Prírodný živel napáchal obrovské škody na majetku i životoch. Mŕtvych aj zranených rátajú v stovkách.

Ilustračný obrázok k článku Apokalyptické zábery: Afganistan zasiahlo silné zemetrasenie, hlásia vyše 900 obetí
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Predstaviteľ afganského ministerstva pre mimoriadne situácie uviedol, že pri silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo Afganistan v noci na stredu, zahynulo najmenej 920 ľudí a asi 600 bolo zranených.

Ako informovala agentúra AFP, zemetrasenie s magnitúdom 6 zasiahlo provincie Paktíká a Chóst, ktoré sa nachádzajú na východe Afganistanu, v blízkosti jeho hraníc s Pakistanom.

Taliban prosí o pomoc

Hovorca hnutia Taliban Bilál Karímí pre spravodajskú televíziu NBC News uviedol, že „situácia je dosť kritická. Stovky domov sa zrútili. Očakávame veľké ľudské straty a vážne škody na infraštruktúre“.

Informoval, že v postihnutých oblastiach sa začali záchranné práce, pričom upozornil, že niektoré lokality sú na odľahlých a ťažko prístupných miestach. Vyzval medzinárodné a dobročinné organizácie, aby Afganistanu poskytli humanitárnu pomoc.

Koordinátor OSN v Afganistane Ramiz Alakbarov medzičasom vo svojom tvíte informoval, že „pomoc je už na ceste“.

Komplikovaná situácia

Salahuddín Ajubí, predstaviteľ afganského ministerstva vnútra, podľa NBC News sumarizoval, že provincia Paktíká pri otrasoch „veľmi utrpela“, zatiaľ čo v provincii Chóst zahynulo asi 25 ľudí a približne 90 bolo zranených.

AP upozornila, že k tomuto prírodnému nešťastiu došlo v období, keď medzinárodné spoločenstvo v podstate prenechalo Afganistan svojmu osudu po tom, ako sa vlády v tejto stredoázijskej krajine vlani v auguste – po chaotickom odsune amerických jednotiek – zmocnilo fundamentalistické hnutie Taliban. Táto situácia pravdepodobne skomplikuje akékoľvek úsilie o pomoc Afganistanu s 38 miliónmi obyvateľov.

V reakcii na prevzatie moci Talibanom mnohé vlády uvalili sankcie na afganský bankový sektor a obmedzili rozvojovú pomoc vo výške miliárd dolárov. V humanitárnej pomoci sa však pokračovalo a v krajine pôsobia medzinárodné agentúry, ako napríklad OSN.

Epicentrum

Hovorca afganského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že by uvítali pomoc od akejkoľvek medzinárodnej organizácie. Podľa agentúry DPA bolo otrasy cítiť v susednom Pakistane vrátane hlavného mesta Islamabad a dokonca aj v meste Láhaur na východe krajiny.

Americká geologická služba USGS uviedla, že epicentrum otrasov sa nachádzalo približne 44 kilometrov od mesta Chóst na juhovýchode Afganistanu a bolo v hĺbke 51 kilometrov.

Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) spresnilo, že otrasy boli citeľné približne 500 kilometrov od epicentra. Ide o oblasť, v ktorej žije približne 119 miliónov ľudí a zahŕňa územie Pakistanu, Afganistanu a Indie.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM