Peter Beko Regióny

Arpádove prázdniny (sarkastický fejtón)

Dva mesiace prázdnin spôsobujú Arpádovi stavy utrpenia, asketizmu a beznádeje.

Ilustračný obrázok k článku Arpádove prázdniny (sarkastický fejtón)
Zdroj: Ilustračné foto

Už od prvého vstupu na pôdu školskú, to jest úspešného absolvovania nultého ročníka vo svojich siedmich rokoch pociťoval Arpád úmorný pocit krivdy, že sa nemôže v čase dvojmesačného definitívneho uzavretia útrob školy naplno realizovať na pôde svojej milovanej alma mater. Aj dnes, keď už ako 18 ročný dospelý muž úspešne absolvuje ôsmy ročník na Základnej škole, sa musí pripraviť na to isté.

Arpádova mama o svojom synovi hovorieva, že je učenlivý. Len čo jej prídu na účet sociálne dávky, beží kúpiť svojmu milovanému, v poradí deviatemu synovi* Rozum* do vrecka a Malú encyklopédiu. Trochu užitočnej literatúry, aby nemal také ťažké leto. Rodičia predsa nemôžu zniesť ten vyčítavý pohľad syna, bažiaceho po vzdelaní, neustále hltajúceho vedomosti, zmoreného v takých útrapách. Preto ho počas leta občas vezmú aspoň tam, kde sa dá niečomu priučiť.

Napríklad počty z matematiky si Arpád pravidelne precvičuje s rodičmi v neďalekej herni. Tam počíta, koľko peňazí tento mesiac zmučili v automate. Materinský jazyk si pre zmenu starostlivo pestuje v domácom prostredí. Ako hrdo tvrdí, po dedovi „podedil“ najmä vulgárny a obscénny štýl vyjadrovania sa. Ak sa hrubší výraz v Arpádovom prejave náhodou nenachádza, všetci v rodine uzatvárajú stávky, či má Arpád nejakú známosť.

Definitívne to však vždy potvrdí až deň, keď si začne umývať nohy. Zemepis má Arpád tiež totálne v malíčku. V koči svojho deda už precestoval vari pol Európy. Legenda hovorí, že keď ho mama nosila v bruchu, prešla ako gravidná siedmimi hranicami. Arpád sa tak narodil už ako scestovaný človek. Ak hovoríme povedzme o biológii, ani s ňou nemá výraznejšie problémy. Prvý styk mal predsa v jedenástich. Sesternica mu to podnes nezabudla. Telesnú výchovu Arpád obzvlášť obľubuje. Iba učiteľovi je do plaču, že už tri mesiace nemôže nájsť kovové gule na hod do diaľky.

Z dejepisu tohto roku ešte nemal inú známku ako jednotku. Jednu z nich dostal za to, že vedel svoj dátum narodenia bez toho, aby sa pozrel do Občianskeho preukazu. Čo dodať k takémuto vzornému výkonu? Asi jediné je Arpádovi najviac ľúto, že pri tom širokom diapazóne predmetov mu ostáva len jedna hodina hudobnej výchovy do týždňa. Aj na tú si však musí ešte počkať. Momentálne mu dva mesiace nebude vôbec do spevu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM