ELA Rôzne

Babie leto končí. Už o pár hodín príde k VÝRAZNEJ zmene, čo nás čaká?

Už niekoľko dní sme si užívali pomerne teplé počasie a príjemný začiatok jesene. Babie leto končí a už čoskoro sa to zmení.

Ilustračný obrázok k článku Babie leto končí. Už o pár hodín príde k VÝRAZNEJ zmene, čo nás čaká?
Zdroj: TASR/AP

Počasie na Slovensku sa v posledných dňoch vyznačuje veľkými rozdielmi medzi minimálnymi teplotami vzduchu v jednotlivých oblastiach.

Niekde dosiahli aj okolo 15 °C. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu ide o dôsledok pomerne veterného počasia, ktoré pre babie leto nie je až také typické. V nasledujúcich dňoch majú pribudnúť oblačnosť aj zrážky. „Výrazné ochladenie neočakávame, ale tak teplo ako v týchto dňoch nebude,“ doplnili odborníci.

Koniec Babieho leta

Už v pondelok nás čaká zvrat v počasí a zrážky spolu s ochladením. Západ Slovenska už zasiahol silný vietor. Ako na svojom webe upozornil SHMÚ, dosiahnuť by mal priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu alebo v nárazoch rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu.

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňujú meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa platí pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj do 16.00 h.

Môže aj snežiť

Počas utorka začne počasie na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa zo severného Jadranu začne presúvať cez Maďarsko smerom k severovýchodu, kde sa začne vypĺňať. S touto tlakovou nížou bude súvisieť front, ktorý bude postupovať priamo cez naše územie a prinesie zrážky.

„Už v noci na pondelok sa nad naše územie začnú nasúvať zrážky od juhozápadu. Postupne sa tak rozprší na celom našom území. Vo výškach sa však ochladí a od nadmorskej výšky zhruba 1300 metrov sa môžu objaviť aj zrážky snehové,“ informuje iMeteo.sk.

Okrem zrážok však treba na našom území počítať aj s ochladením. Na príjemné teploty, ktoré máme na našom území teraz môžete zabudnúť. V každom prípade aktuálne teploty sú na súčasnú ročnú dobu neobvykle vysoké.

Od utorka nás čakajú maximálne teploty, ktoré sa budú pohybovať v rozmedzí +5 až +11 °C, iba na juhozápade Slovenska by mohlo byť o čosi teplejšie.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM