Monika Gécziová Regióny

Bardejovčania, pomôžte Klárke: Aby sa naučila prehĺtať a chodiť, potrebuje drahé rehabilitácie

Len 15 mesačná Klárka z Bardejova si už vytrpela viac než dosť. Napriek všetkému bojuje a na rehabilitáciách sa učí papať a chodiť. To však stojí nemalé peniaze...

Ilustračný obrázok k článku Bardejovčania, pomôžte Klárke: Aby sa naučila prehĺtať a chodiť, potrebuje drahé rehabilitácie
3
Galéria
Foto: Denisa Oprondek

Malá Klárka sa narodila predčasne akútnou sekciou. Už tri dni po pôrode bola z bardejovskej nemocnice prevezená do Košíc, kde sa jej rodičia dozvedeli diagnózu, ktorou trpí. Ide o neurologickú poruchu – bulbárny syndróm. To znamená, že Klárka nevie prehĺtať a slinky jej zatekajú do pľúc. Preto má spravenú tracheostómiu, čiže dieru v krku, cez ktorú dýcha.

„Tracheostómiu jej urobili po tom, ako Klárka dostala obojstranný zápal pľúc a ten natoľko oslabil jej telíčko, že prestala dýchať. V jeden večer ju rozdýchavali štyrikrát. Po zavedení tracheostómie sa jej uľavilo,“ spomína na chvíle hrôzy a nekonečného strachu Klárkina mamina Denisa. Keď sa po štyroch mesiacoch v nemocnici konečne dostala domov, znova nevládala dýchať. A tak smerovala späť do Košíc, kde ju napojili na kyslík. Strávila tu ďalší mesiac.

A keďže Klárka dlho nepriberala a rástla len veľmi pomaly, musela podstúpiť ďalšiu operáciu, pri ktorej jej zaviedli hadičku do bruška, ktorá vedie rovno do žalúdka a cez ktorú je kŕmená. „Lekári nám povedali, aby sme ju dali do ústavu, že z nej nič nebude. Mala byť ležiaca a nám na príťaž. Bola silno hypotonická a málinko sa hýbala. Preto zaostáva vo vývoji o pár mesiacov. Jej chrbátik je stále slabý, ale tak dôležitý k chôdzi. Preto sme začali chodiť na rehabilitácie,“ vysvetľuje Klárkina mama s tým, že rehabilitácie jej pomôžu nielen s chodením, ale i s tým, aby sa naučila prehĺtať a papať, nakoľko lieky na bulbárny syndróm neexistujú.

Klárka má za sebou prvú rehabilitáciu v Adeli Medical Centre, ktorá jej veľmi pomohla. Je trošku pevnejšia, naučili ju správne sedieť i dať sa na štyri. Logopédka s Klárkou uvoľňovala stvrdnuté svaly na tváričke a pomohla jej natoľko, že sama začala otvárať pusinku a vyplazovať jazyk. „Klárka je veľmi šikovná. Dokázala nemožné. Už vie sama sedieť, postaviť sa a najnovšie aj štvornožkovať. Pre slabú hornú časť tela ešte istú dobu potrvá, kým spraví prvé kroky sama, ale verím, že to určite dá,“ teší sa z pokrokov svojej dcérky Denisa a dodáva, že pokrok nastal aj čo sa prehĺtania týka: „Klárka už dokonca ochutnáva jedlá. Síce po malinkých dávkach, ale chce a to je úspech, pretože doteraz do pusy okrem prstíkov nechcela dať nič iné. Najviac jej chutí Pribináčik. :)"

Z diagnóz, ktorými Klárka trpí, sa dostane len málo detí. Jej rodičia však veria, že bude jednou z nich. Je na najlepšej ceste chodiť a jesť ako jej rovesníci. K tomu však potrebuje rehabilitácie minimálne štyrikrát do roka, pričom jedna spolu so stravou stojí takmer 3 tisíc eur. Klárkini rodičia sa preto obracajú s prosbou o pomoc na všetkých dobrých ľudí s veľkým srdcom. Pomôcť môžete akoukoľvek sumou na Klárkin účet SK75 6500 000­0 0000 3394 5­027. Po novom roku tiež bude otvorená výzva na portáli Ľudia ľuďom, kde sa budú pre Klárku takisto zbierať peniažky.

„Mojím najväčším snom je vidieť svoje dieťa jesť, samé chodiť a behať vonku po ihrisku. Chceme to dosiahnuť práve týmito rehabilitáciami. Nič iné sa robiť nedá. A keď sa Klárka naučí prehĺtať a prijímať stravu bez toho, aby jej to zatieklo do pľúc, tracheostómia pôjde von,“ dodáva s obrovskou nádejou Klárkina mamina.

Malá bojovníčka Klárka z Bardejova
3
Galéria
Foto: Denisa Oprondek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM