Monika Gécziová Regióny

V bardejovskom útulku sa pripravujú na zimu: Takto môžete pomôcť opusteným psíkom

Zima je tu čo nevidieť a na vlastnej koži ju pocítia aj psíky v útulku. Čo všetko potrebujú a ako na tom v útulku momentálne sú?

Ilustračný obrázok k článku V bardejovskom útulku sa pripravujú na zimu: Takto môžete pomôcť opusteným psíkom
Zdroj: Dnes24.sk

„Psy majú v útulku zabezpečenú celodennú starostlivosť sedem dní v týždni počas celého roka. Aktuálne sme na tom dobre. Pomaly sa začneme pripravovať na zimu zatepľovaním búd slamou,“ uviedla predsedníčka OZ SOS Psíky Stanislava Passiová s tým, že v bardejovskom útulku neustále potrebujú čisté deky, uteráky, plachty, krmivo, a to granule overených značiek, konzervy a salámy a tiež doplnky výživy, ktoré sú nevyhnutné pre dobrú kondíciu psíkov a ich zotavovanie.

Dobrí ľudia s veľkým srdcom tiež môžu pomôcť venčením psíkov, a to každý deň medzi 8:00 až 11:00 a od 15:30 do 17:30. Vítaní sú aj záujemcovia o zamestnanie sa v útulku.

A samozrejme, najväčšiu radosť psíkom urobia tí, ktorí si ich adoptujú a budú sa o nich s láskou starať. „Adopcie psíkov sú úspešné, ale keďže ľudia svojich domácich miláčikov nekastrujú, situácia v meste je vážna a my máme neustále prísun nových a nových psov,“ objasnila Passiová s tým, že od roku 2010 OZ SOS Psíky umiestnilo v nových domovoch približne 400 chlpáčov.

Najväčším problémom psíky z osady

Do útulku tak podľa predsedníčky združenia prúdi najviac psov z rómskej osady Poštárka. I tu však, podľa jej slov, vidno zlepšenie vďaka kastračnej akcii, ktorú v osade vykonávajú už takmer tri roky a počas ktorej sa im podarilo sterilizovať viac ako 70 psíkov.

„Neustále zachraňujeme, ošetrujeme a kastrujeme nových a nových psov, aby sme zabránili ich nekontrolovateľnému množeniu. Napriek našej snahe si však obyvatelia osady neustále privádzajú ďalších a ďalších a množia ich,“ posťažovala si Passiová a dodala, že najväčší problém vidí v nedostatočnej pravidelnej kontrole obyvateľov osady orgánmi na to určenými.

Ak vám osud psíkov v útulku nie je ľahostajný, pomôcť môžete spomínaným venčením, krmivom, dekami, či uterákmi a plachtami, ale i finančne na číslo účtu SK40020000000­02994491756. V prípade záujmu o prácu v útulku môžete svoje životopisy zasielať na mailovú adresu: sospsiky@gmail.com.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM