Zo zahraničia

Blízko egyptského prímorského turistického mesta Dahab bolo počuť VÝBUCHY

Pri pobreží egyptského Sinajského polostrova bolo v utorok počuť výbuchy, informovali štátne médiá.

Ilustračný obrázok k článku Blízko egyptského prímorského turistického mesta Dahab bolo počuť VÝBUCHY
Zdroj: TASR/AP

Svedkovia hlásili, že videli niečo padať do Akabského zálivu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúra AFP. Televízia Al Qahera News, ktorá je napojená na egyptské spravodajské služby, uviedla, že výbuchy nastali približne dva kilometre od egyptského prímorského turistického mesta Dahab, na severovýchodnom pobreží Sinajského polostrova pri Akabskom zálive.

Hlasná explózia

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na dva bezpečnostné zdroje, bol pri letovisku Dahab zostrelený dron neznámeho pôvodu. „Počuli sme hlasnú explóziu od mora a potom sme videli zvláštny predmet padajúci do vody,“ povedal očitý svedok pre AFP.

Žiadne obete neboli hlásené.

Dahab sa nachádza okolo 125 kilometrov južne od Ejlatu, mesta v južnom cípe Izraela, ktorý vedie už vyše 11 týždňov smrtiacu vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Lietajúce objekty boli opakovane zostreľované neďaleko južného Sinaja, pričom egyptská armáda niekoľkokrát uviedla, že „išlo o drony prilietavajúce z južnej oblasti Červeného mora“.

Jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom spustili po začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom (7. októbra) vlnu útokov dronmi a raketami, ktorými sa pokúšajú zasiahnuť Izrael.

Tisíce mŕtvych

Väčšina dronov a rakiet minula ciele a často sú tieto zbrane zneškodnené. Húsíovia tvrdia, že útočia zo solidarity s Hamasom, ktorý vládne v palestínskej enkláve Pásmo Gazy. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo, že v konflikte s Izraelom už zahynulo viac než 20 900 ľudí.

Izrael vyhlásil vojnu Hamasu po tom, čo militanti z tohto hnutia podnikli 7. októbra masívny útok na Izrael a zabili tam približne 1140 ľudí, prevažne civilistov.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM