Regióny Regióny

Bojniciam opätovne udelili mestské privilégiá. Majú už 650 rokov

Bojnice boli prvou obcou hornej Nitre, ktorá získala mestské privilégiá. Za 650 rokov prešli aj dobrými, aj horšími časmi.

Ilustračný obrázok k článku Bojniciam opätovne udelili mestské privilégiá. Majú už 650 rokov
Zdroj: TASR

Z poverenia uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého z Anjou odovzdala v sobotu (3.9.) kráľovská družina primátorovi mesta Františkovi Támovi pri príležitosti 650. výročia ich prvého udelenia mestské privilégiá.

Bojnice boli prvou obcou na území dnešnej hornej Nitry, ktorá získala na základe krupinského práva mestské privilégiá. Udelil im ich uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký z Anjou 22. februára 1366, a to na žiadosť bojnického kastelána Jána Gileta. Podľa Táma zažili Bojnice za 650 rokov aj pekné, ale i ťažké časy.

„Určite by veže Bojnického zámku mohli hovoriť o minulosti, Bojnice však dostali s mestskými privilégiami určité práva, ktoré im pomohli," poznamenal. Primátor zároveň Bojniciam do ďalších rokov poprial pokoj, aby sa ich obyvatelia navzájom rešpektovali a boli k sebe dobrí.

PREČÍTAJTE SI: Vatikán ústami pápeža Františka rozhodol. Matka Tereza je svätá

Veľké privilégiá

„Mestské privilégiá, ktoré dostali Bojnice, boli na svoju dobu celkom veľké, bolo to právo na varenie piva, kúpeľníctvo, mesto bolo oslobodené od mestských poplatkov, muselo platiť len clá," priblížil Kamil Fojtík, vedúci kráľovskej výpravy a zároveň vedúci skupiny historického šermu Bojník. Práve Bojník je spätý s Bojnicami už 30 rokov.

„Hoci nie všetci sme Bojničania alebo máloktorí sme Bojničania, všetci sa hrdo k Bojniciam hlásime a reprezentujeme ich doma i v zahraničí," zdôraznil Fojtík, ktorý mestu do ďalších rokov poprial, aby vydržalo minimálne toľko rokov ako lipa kráľa Mateja pri zámku.

Osláv výročia sa zúčastnili aj predstavitelia družobných miest Bojníc, talianskej Rosty, nemeckého Bad Krozingenu, poľského Zatora a českého Jeseníka. Tiež predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, podľa ktorého sú Bojnice jedno z najkrajších miest v Trenčianskom kraji a je hrdý na to, že sú súčasťou kraja.

PREČÍTAJTE SI: Miro (23) prezradil fintu stopárov: Ako zdolať 6 krajín za 110 eur?

Mesto púta návštevníkov

„Za tých 650 rokov toto mesto naozaj prešlo aj dobrými, aj horšími časmi. Myslím si, že je vidieť pokrok, ktorý sa tu urobil. Mesto je veľmi navštevované, za rok sem príde niekoľko stotisíc ľudí, preto je to aj tlak na mestskú samosprávu, aby služby pre návštevníkov dokázala zabezpečiť. Veľmi si vážim, že služby robí na vysokej úrovni," skonštatoval a mestu zaželal, aby fungovalo naďalej, aby poskytovalo čoraz viac kvalitnejších služieb a navštevovalo ho čoraz viac ľudí počas celého roka.

Kultúrny program, ktorý pri tejto príležitosti pripravilo mesto, ponúkol jarmok ľudových remesiel, vystúpenia skupiny historického šermu Bojník, dobovú renesančnú hudbu v podaní súboru Musica Poetica a skupiny Gailard. Deti si mohli pozrieť divadelnú rozprávku Šašo múdrejší ako kráľ.

Podujatie pokračovalo vo večerných hodinách galaprogramom spojeným s krstom monografie pod názvom Bojnice – človek – krajina – kultúra z pera Mariána Žabenského a udeľovaním ocenení. Cenu mesta Bojnice si prevzala miestna Základná umelecká škola, Ján Ďuriš, ocenenie in memoriam dostal architekt František Fackenberg. Primátor zároveň udelil ďalšie ocenenia v zmysle štatútu mesta.

Program osláv výročia udelenia mestských privilégií vyvrcholil posedením s dychovou hudbou Bojnická kapela a v nočných hodinách ohňovou šou Black fire v podaní Sokoliarov Aquila z Bojníc.

Bojnice - 650. výročie udelenia mestských privilégií
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM