Lucia Lauková Správy

Bolesti v nohách či nočné krčné: Môže ísť o prvé varovné signály žilového ochorenia

Prvotné bolesti nôh by ste nemali podceňovať. Podľa lekárky je najpodstatnejšie včas zachytiť varovné signály.

Ilustračný obrázok k článku Bolesti v nohách či nočné krčné: Môže ísť o prvé varovné signály žilového ochorenia
Zdroj: TASR

Príznaky ako bolesti v nohách, opuchy, pocit ťažkých, unavených nôh, napätie, nočné kŕče či mravčenie ľudia podľa všeobecnej lekárky Diany Ganajovej často podceňujú. „Nesťažujú sa na to, lebo nevedia, že môže ísť o prvé varovné signály chronického žilového ochorenia,“ upozorňuje. To patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia v civilizovaných krajinách.

Nepodceňujte ťažkosti

„Najpodstatnejšie je včas zachytiť varovné signály našich nôh – vnímať ich, tiché volanie o pomoc, teda nepodceňovať prvotné subjektívne ťažkosti a zájsť s nimi za svojím všeobecným lekárom. Alebo ho upozorniť na problém pri akejkoľvek návšteve ambulancie či pri preventívnej prehliadke,“ uviedla Ganajová. Poukázala na to, že čím skôr sa pacient začne adekvátne liečiť, tým je vyššia šanca udržať ochorenie v relatívne stabilizovanom stave a úplne predísť komplikáciám.

Ďalšie vyšetrenie

V prípade ďalšej diagnostiky a liečby všeobecný lekár usmerní pacienta a odporučí ho k cievnemu chirurgovi, ktorý sa zaoberá liečbou kŕčových žíl. Počiatočné štádiá sa liečia venofarmakami, pri pokročilejších štádiách môže byť potrebná miniinvazívna chirurgická liečba alebo klasická chirurgická liečba. Cievny chirurg František Žernovický tvrdí, že moderná cievna chirurgia ponúka účinné a esteticky prijateľné neinvazívne metódy.

Pravidelný pohyb

„Žily majú veľmi rady pohyb, preto okrem redukcie hmotnosti odporúčame pravidelný a vhodný šport. Je ním bicyklovanie, plávanie, turistika, beh alebo rýchla chôdza. Naopak, niektoré druhy športu ako posilňovanie alebo zdvíhanie ťažkých záťaží pri nesprávnej technike môžu poškodiť citlivý chlopňový aparát v žilách. Pre pacientov s chronickým žilovým ochorením nie sú najvhodnejšie,“ priblížila ďalej Ganajová.

Problémy pri cestovaní

Problémy môžu mať aj ľudia počas dlhého letu lietadlom či dlhej cesty autom. „Aj keď je to všeobecne známy fakt, ľudia ho ignorujú a nezriedka prekazí radosť z očakávanej dovolenky žilová trombóza alebo zápal žily. Existujú však špeciálne cviky, ktoré u rizikových pacientov spolu s kompresívnymi pančuchami a venofarmakami pomáhajú predchádzať možným komplikáciám. A, samozrejme, vo všeobecnosti je potrebné obmedziť dlhé státie a sedenie,“ zhrnula lekárka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM