Zo zahraničia

Boli to násilní idioti! Holandský premiér tak označil protestujúcich proti opatreniam

Výtržníci v Haagu počas noci z piatka na sobotu hádzali na policajtov petardy a kamene, pričom tiež podpaľovali bicykle a mopedy.

Ilustračný obrázok k článku Boli to násilní idioti! Holandský premiér tak označil protestujúcich proti opatreniam
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Holandský premiér Mark Rutte v pondelok rázne odsúdil víkendové protesty proti pandemickým opatreniam a uviedol, že „jednoducho išlo o násilie páchané idiotmi“. Zároveň prisľúbil, že zodpovedné osoby budú trestne stíhané. Píše o tom agentúra AFP.

Idioti

„Chápem, že v spoločnosti je veľké napätie, pretože s pliagou korony bojujeme už tak dlho,“ povedal predseda holandskej vlády s tým, že síce bude vždy obhajovať právo protestovať, ale nikdy nebude „akceptovať, aby idioti využívali demonštrácie na páchanie násilia“.

Holandská polícia zadržala od piatka vo viacerých mestách v súvislosti s násilnosťami dokopy najmenej 130 ľudí, uvádza AFP s tým, že štyri osoby a niekoľko policajtov utrpelo zranenia.

Čiastočný lockdown

Nepokoje sa v Holandsku začali v piatok večer, keď demonštrácia proti pandemickým opatreniam v prístavnom meste Rotterdam prerástla do rozsiahleho násilia. Policajti spustili varovnú i cielenú streľbu, ktorou zranili štyroch ľudí.

Výtržníci v Haagu počas noci z piatka na sobotu hádzali na policajtov petardy a kamene, pričom tiež podpaľovali bicykle a mopedy.

V krajine platí od 13. novembra čiastočný lockdown, vláda v Amsterdame však uvažuje, že opatrenia ešte sprísni podľa tzv. bavorského modelu, v rámci ktorého môžu iné ako nevyhnutné služby využívať len osoby, ktoré sú buď zaočkované alebo covid už prekonali.

Súvisiace články

Protesty proti pandemickým opatreniam v Holandsku
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM