Rastislav Búgel Správy Krimi

Botnet infikoval počítače od roku 2011: Slovenská firma, FBI a Interpol zakročili

Už od roku 2011 sa v sieti pohyboval nebezpečný botnet, ktorý infikoval počítače. Bezpečnostnej firme sa v súčinnosti s FBI a Interpolom podarilo narušiť jeho činnosť.

Ilustračný obrázok k článku Botnet infikoval počítače od roku 2011: Slovenská firma, FBI a Interpol zakročili
Zdroj: TASR

Bezpečnostní výskumníci spoločnosti ESET v spolupráci s Microsoftom a orgánmi činnými v trestnom konaní – americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI), Interpolom, Europolom a ďalšími zúčastnenými stranami – narušili činnosť kybernetického botnetu, ktorý infikoval obete od roku 2011.

Koordinované zastavenie botnetu zvaného Gamarue, ktorý ESET deteguje pod menom Win32/TrojanDow­nloader.Wauchos, sa začalo 29. novembra 2017. Jeho výsledkom je jedno zatknutie a narušenie skupiny škodlivého kódu, ktorý dokázal každý mesiac infikovať 1,1 milióna zariadení.

Výskumníci ESET-u a Microsoftu poskytli kompetentným orgánom technickú analýzu, štatistické informácie a známe domény riadiacich a kontrolných serverov. ESET sa taktiež podelil o svoje staršie znalosti o Gamarue, ktoré získal pri dlhodobom monitoringu tohto škodlivého kódu a jeho dosahu na zariadenia obetí.

Cieľom malvéru Gamarue bolo kradnúť z infikovaných zariadení prihlasovacie údaje a zároveň do nich sťahovať dodatočný škodlivý kód. Kyberkriminálnici vytvorili Gamarue v septembri 2011 a predávali ho ako balíček služieb na Darknete.

Celá rodina škodlivého kódu predstavuje nastaviteľný bot, ktorý svojmu majiteľovi umožňuje vytvárať a používať ďalšie pluginy. Jeho popularita spôsobila, že vzniklo viacero nezávislých Gamarue botnetov. ESET zistil, že sa po celom svete šírili cez sociálne médiá, online chat, vymeniteľné médiá, spam a exploit kity.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM