Rôzne Technológie

Firmy si uvedomujú riziká kybernetických útokov: Poistenie využíva iba málo z nich

Kybernetické útoky sú veľkým strašiakom 21. storočia. Túto skutočnosť si uvedomujú aj Slovenské firmy. Poistenie však využívajú len v malej miere.

Ilustračný obrázok k článku Firmy si uvedomujú riziká kybernetických útokov: Poistenie využíva iba málo z nich
Zdroj: TASR

Riziká kybernetických útokov a podvodov sú čoraz akútnejšie, no len malé percento slovenských firiem využíva poistenie voči nim. Odhalil to prieskum spoločnosti, ktorá sa zaoberá úverovým poistením a manažérskymi riešeniami v oblasti riadenia rizika. Naproti tomu v severských krajinách niekoľkonásobne viac tamojších firiem sa pred týmito hrozbami chráni prostredníctvom poistenia.

Podľa aktuálneho prieskumu tejto spoločnosti k problematike podvodov a kybernetických útokov viac ako polovica respondentov súhlasí s tým, že podvody, prípadne kybernetické útoky sú reálnym rizikom na Slovensku, štvrtina s týmto tvrdením úplne súhlasí.

Polovica respondentov má dokonca vlastnú skúsenosť, keď uviedla, že ich firma už čelila pokusu o kybernetický útok alebo podvod. Vrátane takých situácií, že sa niekto o útok na danú spoločnosť pokúsil, ale neuspel.

Niektorí však v dôsledku takýchto útokov priznali, že utrpeli aj straty, resp., že im bola spôsobená škoda.

„Kybernetická bezpečnosť a problematika kybernetických útokov či podvodov je témou, ktorá už snáď dnes nikomu nie je neznáma. Napriek tomu ochrana proti takémuto riziku nie je zatiaľ na Slovensku veľmi využívaná. Možno si slovenské firmy toto riziko nie úplne uvedomujú, faktom však je, že kybernetické útoky a podvody sú čoraz častejšie a čoraz častejšie im musia čeliť aj slovenské firmy,“ poznamenal Country Manager spoločnosti za Slovensko Peter Mucina.

Firmy na Slovensku prijímajú skôr rôzne vlastné opatrenia, aby predišli kybernetickým hrozbám. Takého kroky urobilo až 80 % respondentov prieskumu. No poistenie proti kybernetickým útokom a podvodom využíva na Slovensku zatiaľ len veľmi málo z nich (5 %).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM