Aktualizované han Zo zahraničia

Britský premiér sa VZDÁ svojej funkcie: Boris Johnson oznámil, kedy to ZABALÍ!

Britský premiér Boris Johnson plánuje v priebehu štvrtka oznámiť svoju rezignáciu z postu šéfa Konzervatívnej strany, pričom vo funkcii predsedu vlády chce ostať do jesene.

Ilustračný obrázok k článku Britský premiér sa VZDÁ svojej funkcie: Boris Johnson oznámil, kedy to ZABALÍ!
Zdroj: TASR/AP

Informuje o tom TASR s odvolaním sa na správu britskej stanice BBC.

Konzervatívna strana by si mala podľa BBC zvoliť svoje nové vedenie v lete. Z tejto voľby by zároveň mal vzísť nominant na post premiéra, ktorého majú potom schvaľovať na októbrovej straníckej konferencii.

Hovorca Johnsonovho úradu medzičasom oznámil, že „premiér dnes urobí vyhlásenie ku krajine“, informovala stanica Sky News. Caroline Johnsonová zároveň oznámila odchod z postu podpredsedníčky Konzervatívnej strany.

Dominic Cummings, bývalý hlavný poradca Borisa Johnsona, vo štvrtok predpoludním uviedol na otázku o možnom zotrvaní premiéra vo funkcii: „V bunkri sa hovorí, že je koniec.“

AKTUALIZOVANÉ o 13.50 hod.:

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok oznámil, že odstúpi z funkcie. Proces výberu nového šéfa Konzervatívnej strany, a tým aj nového premiéra, sa podľa neho začne okamžite, informuje TASR.

Johnson vo svojom vyhlásení pripustil, že v strane existuje vôľa, aby ho nahradil nový líder, a teda aby sa nový predseda postavil aj na čelo vlády.

Časový harmonogram výberu nového lídra konzervatívcov bude podľa Johnsona oznámený v priebehu budúceho týždňa, pričom sám chce ostať na čele strany, kým si nezvolí nového šéfa.

„Vedzte, že (post britského premiéra) považujem za najlepšiu prácu na svete a vzdávam sa jej so smútkom,“ povedal.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM