Zo zahraničia

Britský variant koronavírusu znovu mutuje! Vedci pripúšťajú znížený účinok vakcín

Julian Tang, odborník na vírusy z univerzity v meste Leicester, objav tohto variantu označil za "znepokojujúci vývoj".

Ilustračný obrázok k článku Britský variant koronavírusu znovu mutuje! Vedci pripúšťajú znížený účinok vakcín
Zdroj: www.pixabay.com

Britskí vedci oznámili, že variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa už od decembra šíri v Spojenom kráľovstve, pravdepodobne znova prechádza genetickými zmenami. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Testy niektorých vzoriek odobratých v Británii ukázali mutáciu vírusu E484K, ktorú už zaznamenali na juhoafrickom a brazílskom variante vírusu.

Vedci to čakali

Hoci táto zmena môže znížiť účinnosť vakcín, očkovacie látky, ktoré sa v súčasnosti používajú, by mali byť podľa vedcov stále účinné.

Experti spolupracujúci s anglickým úradom pre verejné zdravie Public Health England (PHE) tento variant potvrdili v 11 prípadoch z celkového počtu 214 159 odobratých vzoriek.

Julian Tang, odborník na vírusy z univerzity v meste Leicester, objav tohto variantu označil za „znepokojujúci vývoj“, ktorý však nebol „úplne neočakávaný“.

Zdôraznil, aby ľudia dodržiavali lockdownové opatrenia a znížili tak nárast počtu prípadov s cieľom zabrániť ďalším mutáciám vírusu. „Vírus sa inak bude môcť naďalej nie len šíriť, ale aj vyvíjať,“ povedal.

Blokovanie vakcínou

Spojené kráľovstvo už sprísnilo opatrenia s cieľom kontrolovať šírenie nových variantov vírusu, pripomína BBC.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v pondelok upozornil na juhoafrický variant. V niektorých oblastiach krajiny sa v spojitosti s týmto variantom koná testovanie po domácnostiach. Úrady takisto zaviedli aj obmedzenia v oblasti cestovania.

Profesor Ravi Gupta z univerzity v Cambridge podľa BBC potvrdil, že vírusy majú určité preferované spôsoby mutácie. „Nám to umožňuje pracovať s cieľom zablokovať ich vakcínou,“ povedal Gupta, ktorý sa venuje klinickej mikrobiológii.

Britský typ vírusu aj u nás

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plánuje tento týždeň pretestovať pozitívne vzorky na ochorenie COVID-19 z jedného dňa z RT-PCR testovania na prítomnosť britského typu vírusu.

Cieľom je zistiť aktuálnu situáciu z hľadiska jeho šírenia. Hlavný hygienik SR Ján Mikas o tom informoval po utorkovom zasadnutí pandemickej komisie.

„Tento variant tu máme, takisto tu máme variant, ktorý sa nachádza aj v Českej republike, respektíve v Taliansku, a ich prítomnosťou si vysvetľujeme, že epidemiologická situácia sa nezlepšuje tak, ako sme predpokladali,“ skonštatoval Mikas.

ÚVZ SR po pondelkovom (1. 2.) dodaní testov už zisťoval prítomnosť mutácie v 115 pozitívnych vzorkách u osôb, ktoré sa vrátili z Veľkej Británie po 20. decembri 2020. Potvrdila sa v 31 prípadoch.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM