Aktualizované Správy Rôzne

Schválili ďalšiu vakcínu proti COVID-19. Aké má výhody a nevýhody?

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok podmienečne schválila vakcínu od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca.

Ilustračný obrázok k článku Schválili ďalšiu vakcínu proti COVID-19. Aké má výhody a nevýhody?
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Európa má schválenú už tretiu vakcínu proti COVID-19. vyvinula ju spoločnosť AstrZeneca. Európska lieková agentúra ju podmienečne schválila na použitie v členských štátoch Európskej únie. Oznámila na svojom účte na Twitteri.

Výhody a nevýhody

Nová vakcína má oproti tým od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna výhodu, že ju nemusia skladovať pri extrémne nízkych teplotách. Podľa testov však má nižšiu účinnosť.

„Klinické skúšanie ukázalo, že vakcína znížila počet symptomatických prípadov COVID-19 o 59,5 %. Väčšina účastníkov klinických skúšaní bola vo veku od 18 do 55 rokov. Na tieto výsledky sa však treba pozerať v kontexte. Pre výpočet účinnosti boli použité len výsledky od tých účastníkov, ktorí stopercentne spĺňali kritériá dizajnu klinickej štúdie,“ píše na svojom facebooku slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv s tým, že vo vekovej skupine 18 až 55 rokov je vakcína jednoznačne bezpečná a účinná.

Ako funguje

Vakcínu tvorí modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu. Samotný adenovírus sa nemôže množiť ani spôsobiť ochorenie. Po očkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek ľudského tela a ľudský organizmus si po očkovaní spike proteín sám vytvorí.

„Ak sa následne ľudský organizmus stretne s koronavírusom SARS-CoV-2, jeho imunitný systém ho rozpozná a dokáže voči nemu bojovať: protilátky a T-bunky vírus zabijú, zabránia jeho vstupu do ľudských buniek a zničia infikované bunky, a tak ochránia organizmus pred rozvojom ochorenia COVID-19. Spike proteín je pritom len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu COVID-19,“ ubezpečuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Vakcínu ešte musí odobriť Európska komisia, očakáva sa však, že ju odobrí.

🇪🇺 Európska lieková agentúra (EMA) odporučila udelenie podmienečnej registrácie vakcíne COVID-19 Vakcína AstraZeneca....

Posted by Štátny ústav pre kontrolu liečiv on Friday, January 29, 2021

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM