han Politika

Bude NÚDZOVÝ stav aj so zákazom vychádzania minulosťou? Poslanci majú alternatívu!

Niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie budú môcť byť prijaté nielen v núdzovom stave alebo vo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Bude NÚDZOVÝ stav aj so zákazom vychádzania minulosťou? Poslanci majú alternatívu!
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Jakub Kotian

Vyplýva to z novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorú v piatok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Legislatíva umožní zachovať väčšinu opatrení hospodárskej mobilizácie aj v prípade, že by sa núdzový stav skončil. Plénum o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

Podporí koniec

Schválenie novej legislatívy vytvorí podľa predkladateľov predpoklady na skoršie skončenie sa núdzového stavu, lebo vykonávanie opatrení hospodárskej mobilizácie prestane byť viazané na jeho trvanie. Zároveň bude možné i v budúcnosti realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie aj mimo núdzového stavu a nebude preto nutné len pre ne vyhlasovanie núdzového stavu. Legislatíva taktiež odstraňuje niektoré zrejmé legislatívne nedostatky a reaguje na niektoré aplikačné problémy.

„Navrhuje sa v príslušných ustanoveniach zákona o hospodárskej mobilizácii, ktoré sú dosiaľ viazané na núdzový stav alebo výnimočný stav, doplniť viazanosť aj na mimoriadnu situáciu,“ uviedli koaliční poslanci v dôvodovej správe návrhu.

Zároveň poukazovali na výrazný zásah do ľudských práv a slobôd v čase núdzového stavu.

Udalosti na Slovensku

„Výnimkou z doteraz realizovaných opatrení je pracovná povinnosť, tá bude naďalej viazaná aspoň na núdzový stav,“ doplnili poslanci.

Zároveň sa má zachovať realizácia organizácie dodávok životne dôležitých tovarov a ich predaja s využitím mimoriadnych regulačných opatrení, ochrany životne dôležitých zdrojov a ochrany objektov osobitnej dôležitosti a ďalších dôležitých objektov aspoň v núdzovom stave, teda nie v mimoriadnej situácii.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM