Veronika Hunyadiová Zo Slovenska

Bude očkovanie proti covidu POVINNÉ? Názory v koalícii sa líšia

Opozícia je rázne proti povinnému očkovaniu. Vedia si jeho zavedenie predstaviť vládne strany?

Ilustračný obrázok k článku Bude očkovanie proti covidu POVINNÉ? Názory v koalícii sa líšia
Zdroj: TASR/AP

Téma povinného očkovania je opäť na pretrase. V pondelok (10. 1.) má uplynúť lehota na predloženie analýzy o povinnom očkovaní, ktorú mali pripraviť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako vnímajú túto možnosť jednotlivé politické strany?

Za istých okolností

Hlasovať za povinné očkovanie proti novému koronavírusu si vie zo zástupcov koaličných strán predstaviť podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedla, že je čas sa o tom začať rozprávať. Argumentovala významom očkovania a tým, že krajina sa musí ekonomicky i spoločensky nadýchnuť. „Dostupné motivačné nástroje na zvýšenie zaočkovanosti už boli prijaté,“ upozornila.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš i predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová sú za využitie všetkých motivačných nástrojov, aby sa nemuselo povinne očkovať. „Ľudia si zaslúžia, aby sa s nimi ešte viac komunikovalo a vysvetľovala dôležitosť očkovania,“ myslí si Zemanová. Podľa Jany Bittó Cigánikovej z SaS je povinné očkovanie proti covidu politicky a vecne nerealizovateľné. Predsedníčka zdravotníckeho výboru to uviedla v relácii v TA3.

Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič v relácii TA3 uviedol, že nie je zásadne proti povinnému očkovaniu. Vie si ho predstaviť, ak uvidí, že už nedokážu inak ochrániť životy. Člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper sa obáva, že povinné očkovanie by spôsobilo rozvrat v spoločnosti.

Opozícia je proti

Proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu sú opozičné strany. Podpredsedovia strany Smer-SD a mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Takáč a Erik Tomáš v diskusii zdôraznili, že očkovanie musí ostať dobrovoľné.

To, že je strana Hlas-SD proti povinnému očkovaniu potvrdil aj Richard Raši. Predseda strany ĽSNS Marian Kotleba spochybňuje samotnú vakcináciu proti novému koronavírusu.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM