Zo Slovenska

Nové mutácie môžu byť pre deti NEBEZPEČNEJŠIE, varuje odborníčka

Stále realizované výskumy nových mutačných kmeňov podľa odborníčky naznačujú, že môžu byť pre priebeh aj u detí v ojedinelých prípadoch nebezpečnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Nové mutácie môžu byť pre deti NEBEZPEČNEJŠIE, varuje odborníčka
Zdroj: TASR/AP

Nové mutácie nového koronavírusu zasahujú deti vo väčšej miere, ako tomu bolo doposiaľ. Ochorenie COVID-19 u nich môže spôsobiť závažnejšie problémy. Upozornila na to pediatrička Petra Siváková, ktorá pracuje v oblasti imunoalergológie a spolupracovala s bánovskou nemocnicou pri očkovaní detí.

Deti a nové mutácie

„V prvej vlne pandémie deti postihol nový koronavírus zo všetkých vekových skupín najmenej, závažný priebeh malo minimum z nich. Ďalšie vlny pandémie a hlavne nové mutácie už zasahujú podstatne viac aj najmladšiu vekovú kategóriu,“ uviedla Siváková.

Stále realizované výskumy nových mutačných kmeňov podľa nej naznačujú, že môžu byť pre priebeh aj u detí nebezpečnejšie, to však bolo v ojedinelých prípadoch aj pri doterajších kmeňoch, dokonca skončili fatálne.

„Očkovanie detí má z môjho pohľadu dva dôležité aspekty, jeden je určite samotná ochrana dieťaťa a druhý, veľmi dôležitý, je začlenenie detí do tvorby kolektívnej imunity. Ale tu musia prísť samotní rodičia a zaočkovať seba a následne aj deti, chýba nám ešte veľa ľudí, aby naša kolektívna imunita proti COVID-19 fungovala,“ vysvetlila.

Reakcia na vakcínu

Veľkou témou v súvislosti s vakcináciou detí je, že detský organizmus je stále vo vývoji a je ťažké predpokladať, aké reakcie vyvolá vakcína z pohľadu dlhodobého vývoja. „Áno, detský organizmus je stále vo vývoji a aj imunita má svoj špecifický vývoj, dozrievanie nastáva v piatom roku veku života. Samozrejme, sú aj odchýlky a rôzne poruchy imunity, o závažných by sa už vedelo zaručene skôr,“ ozrejmila Siváková.

Poruchu vývoja dieťaťa a teda iných systémov vakcína podľa nej nespôsobuje, je veľmi špecifická a navodzuje veľmi dobrú imunitnú odpoveď práve u detí, ktoré promptne a veľmi efektívne reagujú a tvoria kvalitnú imunitnú odpoveď po očkovaní.

„Vývoj dieťaťa môže narušiť a mať vo výnimočných prípadoch aj následky práve ochorenie COVID-19,“ upozornila.

Zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 by sa podľa lekárky mali dať deti aj so závažnými diagnózami a oslabenou imunitou. „Kontraindikácia k samotnému očkovaniu proti COVID-19 je aj u detí taká istá ako u dospelých, teda len potvrdená alergia na nejakú zložku vakcíny,“ dodala pediatrička.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM