Zo zahraničia

Bytovka sa vo Valencii zmenila na ohnivé PEKLO: Hlásia MŔTVYCH a nezvestných! FOTO

Tragický požiar obytnej budovy vo Valencii si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych.

Ilustračný obrázok k článku Bytovka sa vo Valencii zmenila na ohnivé PEKLO: Hlásia MŔTVYCH a nezvestných! FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri rozsiahlom požiari, ktorý vo štvrtok popoludní zachvátil 14-podlažnú obytnú budovu v španielskom pobrežnom meste Valencia. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AFP a DPA.

Veľa ľudí je nezvestných

Zdravotníci ošetrili 14 osôb vrátane sedemročného dieťaťa, ktoré utrpeli rôzne zranenia, a 12 z nich bolo prevezených do nemocníc. Hasiči tiež uviedli, že 19 osôb je stále nezvestných, píše na svojej webovej stránke denník El Mundo.

Požiar vypukol vo štvrtok podvečer v byte na štvrtom poschodí budovy, ktorá bola dokončená pred niekoľkými rokmi. Odborníci v španielskych médiách vysvetlili, že oheň sa rýchlo rozšíril po fasáde z horľavých materiálov, čiastočne v dôsledku silného vetra.

Záchranári, ktorí dostali hlásenie krátko po 17.30 h, prostredníctvom sociálnych sietí ľudí vyzvali, aby sa nepribližovali k miestu nešťastia, kam premiestnili aj poľnú nemocnicu.

Čo bola príčina?

Likvidáciu požiaru budovy postavenej v roku 2008, v ktorej je 138 bytov, sťažovali vietor a sálavé teplo.

Expert na stavebné konštrukcie David Higuera pre denník El País uviedol, že príčinou rýchleho šírenia požiaru mohlo byť opláštenie budovy. Hliníkové dosky s penovým izolantom, ktoré tvoria vonkajšiu vrstvu budovy, „veľmi dobre izolujú proti teplu a chladu, ale sú veľmi horľavé“, povedal.

Higuera nešťastie vo Valencii v tejto spojitosti prirovnal k požiaru vežiaka Grenfell Tower v Londýne, ktorý si v júni 2017 vyžiadal 72 životov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Bytovka vo Valencii sa zmenila na ohnivé peklo
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM