Aktualizované Zo Slovenska

Bývalému ministrovi a šéfovi Markízy navrhli vysoký trest: Minimálne 21 rokov! FOTO

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol uložiť exšéfovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi Rusko súhrnný trest väzenia minimálne v trvaní 21 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Bývalému ministrovi a šéfovi Markízy navrhli vysoký trest: Minimálne 21 rokov! FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh

Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I. Pavol Rusko čelí obžalobe z prípravy vraždy bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej. Momentálne si odpykáva 19 rokov vo väzení za kauzu zmeniek.

Obžalobe čelia okrem Pavla R. aj bos skupiny sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Pavol Rusko si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prokurátor navrhuje uznať všetkých štyroch obžalovaných za vinných. V prípade Róberta L., Černáka a Kaštana navrhuje upustiť od uloženia súhrnného trestu, keďže si odpykávajú buď dlhoročné tresty väzenia, alebo doživotie.

„Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutok sa stal a podieľali sa na ňom obžalovaní,“ zdôraznil Šúrek.

Aktualizované 14:55 Exšéfa TV Markíza a bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska oslobodili spod obžaloby v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej. Viac sa dočítate TU.

Bol nepokojný

Obžalovaný Pavol Rusko podľa neho na hlavnom pojednávaní pôsobil nepokojne. Obžalovaný zareagoval nesúhlasným kývnutím hlavy. Motívom Pavla Rusko na objednávku vraždy mal byť majetkový prospech a ovládnutie televízie.

Súdny proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol Rusko vinu popreli.

Černák, ktorý sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil, podľa prokurátora vypovedal na súde isto a pokojne. „Jeho výpoveď pôsobila logicky a konzistentne,“ podotkol. V zmysle znaleckého posudku sa podľa Šúreka javí motív pomsty voči Pavlovi Rusko ako veľmi nepravdepodobný.

Na štvrtkovom hlavnom pojednávaní je zo štvorice obžalovaných prítomný len Pavol Rusko.

KLIKNITE aj na tieto články:

Pavol Rusko na súde
4
Galéria
Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM