Krimi

Bývalý člen gangu sýkorovcov usvedčuje obžalovaného expolicajta Roháča

Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval proces, v ktorom proti bývalému policajtovi vypovedal bývalý člen gangu sýkorovcov.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý člen gangu sýkorovcov usvedčuje obžalovaného expolicajta Roháča
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, pokračoval vo štvrtok proces, v ktorom bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Jozef R. známy z kauzy Judáš čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a dvom skutkom prijímania úplatku.

Na súde celé dopoludnie vypovedal odsúdený, jeden z bývalých najvyššie postavených členov gangu sýkorovcov, Martin Bihári. Obžalovaného usvedčoval, že vynášal informácie z policajného prostredia a dostal za to zaplatené. Peniaze mal preberať od hlavy zločineckej skupiny, odsúdeného Róberta Lališa, ktorý to však deň predtým vo výpovedi pred ŠTS poprel.

„Kategoricky popieram tvrdenia svedka. Nikdy som peniaze neprevzal, nikomu a ani svedkovi som informácie neodovzdával,“ reagoval po výpovedi obžalovaný Jozef R. Tvrdí, že je nevinný a pred súdom to dokáže.

„Prvý skutok obžalovaného sa týka činnosti pre zločineckú skupinu sýkorovcov, kde sa mu kladie za vinu poskytovanie informácií z policajných zdrojov. Ďalšie dva sa týkajú prijímania úplatkov, ktoré mali byť dávané paušálnym charakterom pre viaceré osoby v bezpečnostných zboroch, a to s cieľom toho, aby osoba Františka B. dostala spätné informácie o tom, či on alebo osoba jemu blízka pri podnikaní je v nejakom zábere orgánov činných v trestnom konaní, prípadne iných bezpečnostných zložiek,“ uviedol v súvislosti s obžalobou prokurátor Peter Kysel. Výška úplatkov sa v jednom skutku mala pohybovať na úrovni 16 000 a v druhom 17 000 eur.

Prečítajte si aj:

Jozefa R. zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) SR, dnes už nebohý Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinili ich z korupcie a jednu osobu aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa R. zobral sudca ŠTS v decembri 2020 do väzby. Z nej sa dostal na slobodu v apríli minulého roku.

V prípade uznania viny mu hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov a prepadnutie majetku.

ilustračné foto

Zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM