Veronika Hunyadiová Zo Slovenska

Omikron začína na Slovensku prevládať. Súkromné laboratóriá odhalili ďalších 212 prípadov

Na Slovensku oficiálne potvrdili 127 prípadov pozitívnych na variant omikron. V skutočnosti ale nový variant koronavírusu začína dominovať. Ukazujú to výsledky analýzy súkromných laboratórií.

Ilustračný obrázok k článku Omikron začína na Slovensku prevládať. Súkromné laboratóriá odhalili ďalších 212 prípadov
Zdroj: Dnes24.sk

Laboratóriá spoločnosti Unilabs Slovensko vo vlastnej réžii odsekvenovali 346 pozitívnych vzoriek z celého Slovenska, aby zistili, aké je skutočná situácia s variantom omikronom.

Výsledky podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Petra Lednického ukazujú, že je u nás omirkon na vzostupe a je aktuálne dominantný. Uviedol do na štvrtkovej (20. 1.) tlačovej konferencii v Košiciach.

Viac ako polovica

Z pozitívnych vzoriek z celého Slovenska z konca minulého týždňa vybrali pre analýzu tie s vysokou vírusovou náložou. Laboratóriá Unilabs denne vyšetrujú takmer jednu tretinu všetkých PCR testov zrealizovaných na Slovensku.

Približne 61 percent, čo predstavuje 212 prípadov, laboratóriá vysekvenovali ako variant omikron. Zvyšných 39 percent tvoril variant delta.

Analýza ukázala, že najväčšie zastúpenie má variant omikron na severe a severovýchode Slovenska. V Prešovskom kraji je to 75,5 percenta a v Žilinskom kraji 73,4 percenta. Nasleduje Košický (71 %), Bratislavský (63,2) a Trnavský kraj (60,04 %). Lepšia situácia je podľa výsledkov v Trenčianskom (37,7 %), Nitrianskom (27,3 %) a Banskobystrickom (25 %).

Prevláda u detí

Čo sa týka zastúpenia podľa veku, omikron bol najviac prítomný vo vzorkách školopovinných detí a mládeže. Vo vekovej kategórii 12 až 17 rokov išlo až o 81,5 percenta, pri mladších deťoch od päť do jedenásť rokov výsledky odhalili 73-percentné zastúpenie omikronu. Najmenšie zastúpenie má v kategórii nad 66 rokov (28 %).

„Musíme byť pripravený na to, že nová omikronová vlna je tu a začína sa. Musíme byť rozumní a dodržiavať opatrenia, pretože situácia, ktorá tu bude v nasledujúcich týždňoch, bude definovaná omikronom,“ uviedol Lednický. Ako dodal, na základe trendu v iných krajinách sa očakáva, že nástup tejto vlny bude síce rýchlejší, ale zároveň aj rýchlejšie pominie.

Podľa Lednického zaočkovanosť spolu s premorenosťou populácie vytvárajú dostatočnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia Covid-19 pri nákaze variantom omikron.

Výsledky analýzy zastúpenia variantu omikron
3
Galéria
Zdroj: Unilabs Slovensko

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM