Rastislav Búgel Zo Slovenska

Čaká nás REVOLÚCIA? Lieky chcú predávať aj čerpacie stanice a drogérie

Obchodníci si myslia, že rozšírením predaja liekov by sa zvýšila ich dostupnosť. Obrátia sa preto na ministerstvo zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás REVOLÚCIA? Lieky chcú predávať aj čerpacie stanice a drogérie
Zdroj: Pexels.com

Čerpacie stanice a drogérie by chceli predávať voľnopredajné lieky. Ako upozornil portál spravy.rtvs.sk, aktuálne to nie je možné. Naša legislatíva to totiž neumožňuje. Obchodníci sa preto plánujú obrátiť na ministerstvo zdravotníctva.

Hovoria o prísnych pravidlách

Ako upozornil server, ak by predajne potravín, čerpacie stanice či drogérie chceli predávať lieky, aktuálne by museli mať špeciálne priestory a zamestnať človeka s farmaceutickým vzdelaním. Výdaj liekov totiž reguluje legislatíva o zdravotnej starostlivosti.

Obchodníkom sa to nepozdáva. Pravidlá považujú za prísne.

Záujem majú hlavne drogérie, ktoré by okrem voľnopredajných liekov chceli predávať aj kozmetiku, ktorej výdaj sa dnes viaže len na predaj v lekárňach.

„Ten monopol lekárnický, ktorý je na Slovensku, nazvime to od 1989, je už na čase pohnúť niekam inam. Keď sa pozriete na okolité štáty ako Česká republika či Chorvátsko, Maďarsko, tie voľnopredajné lieky sa predávajú dokonca aj na pumpách,“ cituje portál slová konateľa siete DM Drogerie Markt na Slovensku Martina Podhradského.

Predseda Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ však nesúhlasí. „Iba sedem európskych krajín umožňuje výdaj takýchto liekov. Aj to nie všetkých, iba obmedzeného množstva. V konečnom dôsledku tam vždy musí byť aspoň minimálne vyškolená osoba,“ uviedol.

Potrebná zmena legislatívy

Podľa obchodníkov by sa rozšírením predaja zlepšila aj dostupnosť liekov. Aliancia obchodníkov predo žiada ministerstvo o stretnutie. „Zmena miesta výdaja alebo uvoľnenia liekov, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis pre maloobchodný ‚predaj‘, by si vyžadovala rozsiahlu zmenu legislatívy,“ povedala pre spravy.rtvs.sk hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Zdravotnícky analytik Martin Smatana však dodáva, že v prípade zmeny legislatívy treba byť opatrný: „Lebo cieľom zdravotnej politiky je čo najviac minimalizovať spotrebu liekov. A my sme práve krajina, ktorá má pomerne veľkú spotrebu obzvlášť voľnopredajných liekov.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM