Rastislav Búgel Zo Slovenska

Čaká nás revolučná ZMENA? Podľa Fica môže byť 4-DŇOVÝ pracovný týždeň čoskoro realitou!

Slovensko by mohlo podľa premiéra Fica patriť ku krajinám, ktoré už čoskoro zavedú štvordňový pracovný týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás revolučná ZMENA? Podľa Fica môže byť 4-DŇOVÝ pracovný týždeň čoskoro realitou!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar , Pexels.com

Premiér Robert Fico sa zúčastnil Svetového ekonomického fóra v Davose. Načrtol tému, ktorá zaujíma všetkých zamestnancov žijúcich na Slovensku.

Všetko zmenila pandémia

„Pred pár rokmi sme chceli na Slovensku otvoriť tému 4-dňového pracovného týždňa. Podnikatelia nám samozrejme hneď oponovali, že to absolútne nie je možné,“ povedal premiér.

Podľa Fica však nastal zvrat s príchodom pandémie. Spoločnosti vtedy začali ponúkať možnosť práce z domu tisícom zamestnancov.

„Ešte aj dnes viem o veľa firmách, ktoré sa rozhodli nechať ľudí robiť z domu. Tie firmy si uvedomili, že je pre ne veľmi ekonomicky výhodné nechať pracovať ľudí z ich domovov, či bytov. Teraz bude vtipné sledovať, ako sa mení názor podnikateľov na 4-dňový pracovný týždeň,“ dodal Robert Fico.

Slovensko medzi prvými?

Podľa slovenského premiéra sú podnikatelia po covide a po tom, ako uvideli benefity, ktoré im prináša práca z domu, flexibilnejší.

„Mám pocit, že Slovensko môže čoskoro patriť medzi krajiny, ktoré zaviedli, na začiatok samozrejme skúšobne, 4-dňový pracovný týždeň,“ uviedol premiér Robert Fico.

Podľa odborárov je to nevyhnutnosť

Tému skrátenia pracovného týždňa už vlani v novembri otvorila Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Podľa odborárov je nutné skrátiť pracovný týždeň z piatich na štyri dni.

„Aj pod vplyvom digitalizácie, technologických zmien, nevyhnutnosti zvyšovania produktivity práce, klimatických zmien a podobne, je skracovanie pracovného času ani nie téma či luxus, ale nevyhnutnosť,“ povedala vtedy prezidentka KOZ Monika Uhlerová. Tému plánujú posunúť do diskusie na politickej a odbornej úrovni.

Súhlasia aj odborníci

Vlani sa na tému skrátenia pracovného týždňa pozreli aj výskumníci z University of South Australia. Tvrdia, že sú rozhodne za zavedenie kratšieho pracovného týždňa, nakoľko viac voľna má pozitívny vplyv na naše zdravie.

Podľa profesora Carla Mahera štúdia poslúži ako podpora zavádzania štvordňového pracovného týždňa. Podľa neho spoločnosti, ktoré dlhší víkend testujú, hovoria, že zamestnanci hlásia menej stresu, vyhorenia, lepšie duševné zdravie a vytvorenie rovnováhy medzi súkromným a pracovným životom: „Štúdia poskytuje empirický dôkaz, že ľudia majú zdravší životný štýl, keď majú krátku prestávku, napríklad trojdňový víkend.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Chceli by ste 4-dňový pracovný týždeň?

Áno 77.4%
Nie 12.2%

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Robert Fico
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM