Zo zahraničia

Čaputová a Biden sa bok po boku zhodli: NATO je teraz silnejšie ako predtým, FOTO

Šéf Bieleho domu tiež zopakoval, že USA budú brániť "doslova každý centimeter územia NATO". V hre podľa neho nie je len Ukrajina, ale aj sloboda.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová a Biden sa bok po boku zhodli: NATO je teraz silnejšie ako predtým, FOTO
6
Galéria
Zdroj: AP Photo/ Evan Vucci

Ruský prezident Vladimir Putin spravil „veľkú chybu“, keď oznámil, že pozastavuje účasť Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi.

Americký prezident Joe Biden to povedal pri príchode do prezidentského paláca vo Varšave, kde sa zúčastňuje na stretnutí Bukureštskej deviatky (B9), do ktorej patrí aj Slovensko. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

Na samotnom stretnutí B9, na ktorom je aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, následne americký prezident povedal, že to bol práve on sám, kto „tvrdo presadzoval“ rozšírenie NATO o mnohé z krajín, s ktorých predstaviteľmi dnes sedí vo Varšave pri stole.

Silnejšie, než predtým

NATO je teraz podľa Bidena nie iba silné, ale „ešte silnejšie“ než predtým.

Americký prezident dodal, že krajiny B9 vedia lepšie ako ktokoľvek iný, o čo všetko na Ukrajine ide.

„Lídri za týmto stolom opakovane vystupovali, aby potvrdili svoju podporu (Ukrajine),“ povedal americký prezident na stretnutí s lídrami B9 a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Šéf Bieleho domu tiež zopakoval, že USA budú brániť „doslova každý centimeter územia NATO“. „V hre nie je len Ukrajina, ale aj sloboda,“ povedal.

Trvalá podpora

„Veci sa radikálne zmenili a my sa musíme uistiť, že ich vrátime späť,“ dodal.

Krajiny B9 sú podľa Bidena „v prvej línii“, čo sa týka kolektívnej obrany NATO, ako aj obrany slobody a demokracie v Európe i na celom svete. Biden zároveň zdôraznil, že USA opakovane zasadili o poskytnutie rozhodujúcej bezpečnostnej pomoci Ukrajine a podpory miliónom utečencov.

„Spoločne budeme pokračovať v našej trvalej podpore Ukrajiny pri obrane jej slobody,“ dodal. Do krajín Bukureštskej deviatky patria okrem Slovensko a Poľska aj Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko.

Na stretnutí s Joeom Bidenom vo Varšave prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že uplynulý rok spojencov z NATO posilnil a zjednotil a členovia Aliancie na jej východnom krídle sú chránení viac než kedykoľvek predtým.

Slová Čaputovej

Podľa nej pri pomoci Ukrajine podstupujú spojenci spoločne skúšku solidárnosti a ľudskosti.

Prítomnosť Bidena na mimoriadnom summite B9 označila Čaputová za dôkaz, že transatlantická jednota je silnejšia ako nikdy predtým.

Témou stredajších rozhovorov predstaviteľov B9 sú aj očakávania, ktoré majú v súvislosti s júlovým summitom NATO v litovskom Vilniuse.

Podľa Čaputovej ide napríklad o to, ako vyplniť medzery v obrane NATO, prispôsobiť výdavky zmenenému bezpečnostnému prostrediu či zaistiť, že sa Ukrajina bude môcť brániť tak dlho, ako to bude potrebné.

Prelomenie agresie

Pozornosť by mali venovať aj praktickým, no tiež politickým vzťahom medzi NATO a Ruskom.

Poľský prezident Andrzej Duda v úvode schôdzky uviedol, že agresia Ruska voči Ukrajine zmenila dejiny tejto časti Európy. Podľa rumunského prezidenta Klausa Iohannisa sa Rusko pred rokom inváziou na Ukrajinu pokúsilo zničiť európsku a transatlantickú bezpečnosť.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite povedal, že Severoatlantická aliancia nesmie Rusku dovoliť, aby naďalej narušovalo bezpečnosť v Európe. „Musíme prelomiť cyklus ruskej agresie,“ povedal lídrom B9.

Skupinu B9 tvoria východní členovia NATO — okrem Slovenska a Poľska tiež Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko. Najbližší summit tohto zoskupenia sa uskutoční v júni v Bratislave.

Viac záberov nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Americký prezident na stretnutí s lídrami Bukureštskej deviatky
6
Galéria
Zdroj: AP Photo/ Evan Vucci
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM