Zo Slovenska

Čaputová je podľa Matoviča prezidentkou, akú si zaslúžime. Smerákov ale nepresvedčila

Ročné pôsobenie vo funkcii prezidentky Zuzany Čaputovej zhodnotil politológ aj politické strany.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová je podľa Matoviča prezidentkou, akú si zaslúžime. Smerákov ale nepresvedčila
5
Galéria
Zdroj: TASR

Dnes je to presne rok, keď sa Zuzana Čaputová oficiálne ujala prezidentského úradu. Stala sa prvou ženou v úrade prezidenta SR a zároveň vo veku 45 rokov aj najmladším človekom, ktorý kedy zastával úrad prezidenta SR.

Silné stránky Čaputovej

Ročné pôsobenie vo funkcii prezidentky Zuzany Čaputovej zhodnotil politológ Pavol Baboš ako vyvážené. Medzi silné stránky Čaputovej podľa neho určite patrí schopnosť pomenovať relatívne otvorene problémové oblasti, ktoré sa nemusia páčiť žiadnemu z politických aktérov, ale sú v záujme občanov.

Uviedol tiež, že sa nedá povedať, že by jej výkon vyzeral ako naklonený ku ktorejkoľvek politickej strane či koalícii alebo opozícii.

V porovnaní s predchodcami politológ vyzdvihol aj otvorenosť a úprimnosť Čaputovej v zahraničnopo­litických otázkach. Dokázala podľa neho aj pomerne citlivé, a teda nie pre každého príjemné, veci veľmi jasne odkomunikovať zahraničným partnerom. Ako príklad uviedol otázky demokratických princípov a právneho štátu v Maďarsku. „V tomto ohľade ju vnímam ako najodlišnejšiu aj od Andreja Kisku, nevraviac o prezidentoch predtým,“ podotkol.

Je prezidentkou, akú si zaslúžime

Podľa predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO) je Čaputová dobrou prezidentkou. Matovič si nemyslí, že mu ako premiérovi prislúcha komentovať to, ako prezidentka zvládla jej prvý rok v úrade. „Zároveň sa mi žiada jedným dychom povedať, že si myslím, že zvláda svoj post dôstojne a je takou prezidentkou, akú si zaslúžime. Myslím si, že je dobrá prezidentka,“ povedal predseda vlády SR.

Remišová nepovažuje za vhodné, aby predstavitelia politických strán vystavovali prezidentke ročné vysvedčenie za jej prácu, myslí si však, že Čaputová svojím prístupom ukázala umiernenosť. „Veľmi ma teší, že s pani prezidentkou stojíme na jednej strane. Pozeráme rovnakým smerom a tým je v prvom rade obnova dôvery v právny štát, obnova dôvery v spravodlivosť a boj s korupciou, ktorý nás dlhé roky trápil,“ uviedla podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Smerákov nepresvedčila

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila úradu aspoň istú mieru dôstojnosti. Vyhlásil to opozičný Smer-SD v súvislosti s prvým výročím nástupu Čaputovej do funkcie. Stranu podľa slov jej hovorcu Jána Mažgúta prezidentka nedokázala presvedčiť o nadstraníckom a nezaujatom výkone funkcie.

„Na rozdiel od amatérskeho výkonu, ktorý v Prezidentskom paláci predvádzal Andrej Kiska, prezidentka Čaputová vrátila úradu aspoň istú mieru dôstojnosti. Zároveň je na mieste aj kritika voči jej selektívnemu prístupu k predkladanej legislatíve,“ skonštatovala strana Smer-SD. Podotkla, že kým 13. dôchodky poslala na Ústavný súd SR okamžite, pri telekomunikačnom zákone tak neurobila. Smer-SD zároveň kritizuje presadzovanie Istanbulského dohovoru. Dodal, že nielen v týchto prípadoch prezidentka nedokázala presvedčiť o nadstraníckom a nezaujatom výkone funkcie, a bude preto sledovať jej správanie sa pri podpise pripravovaných zákonov súčasnej koalície.

Nadstraníckosť prezidentky

Naopak, predseda mimoparlamentného Mosta-Híd László Sólymos hovorí o novej politickej kultúre a nadstraníckosti prezidentky. Ako dôkaz nadstraníckosti prezidentky uviedol, že správa o stave republiky nevyvolala búrlivé reakcie v koalícii ani opozícii. Zdôraznil, že rovnako pomenovala pochybenia bývalej i súčasnej vlády.

Vďaka autenticite v prejavoch podľa Sólymosa hlava štátu dokázala aj počas pandémie zmierniť pocit neistoty, ktorý u obyvateľov vyvolali chaotické opatrenia vlády alebo vyjadrenia premiéra.

Za jej silnú stránku považuje nekonfrontačný spôsob komunikácie. Dodal, že jej to nebráni problémy sformulovať a adresovať jednoznačne a priamočiaro. Čaputová tiež pomáha vytvárať pozitívny obraz Slovenska aj v zahraničí.

Sólymos považuje za pozitívne a žiaduce, aby hlava štátu zdôrazňovala euroatlantické a západné ukotvenie Slovenska. Ocenil tiež vytvorenie neformálneho poradného výboru pre národnostné a etnické menšiny. Označil to za dobrý základ na otváranie a komunikovanie tém v tejto oblasti zo strany paláca.

Rešpekt v zahraničí

Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová doplnila, že hlava štátu ostala konzistentná aj vo svojej snahe vytvárať v spoločnosti súdržnosť. Bihariová prvý rok Čaputovej v úrade označila za úspešný. „V domácich témach dokázala citlivo a presne pomenovať hrozby a akútne problémy, ktoré adresovala vláde alebo parlamentu. Vo svojej typickej snahe – vytvárať v spoločnosti súdržnosť – zostala konzistentná,“ tvrdí. Dodala, že si získala tiež pozornosť a rešpekt v zahraničí.

Mimoparlamentná strana Spolu si váži, že prezidentka kladie dôraz aj na ochranu životného prostredia, vzdelávanie a podporu vedy. „To v minulosti nebolo zvykom a považujeme to za kľúčové témy pre budúcnosť Slovenska. Oceniť treba aj jej snahu o spoločenský zmier v krajine,“ uviedol hovorca strany Matej Bučko.

Férová voči Slovensku

Hnutie OĽaNO verí, že hlava štátu bude mostom medzi hodnotovými svetmi. Podľa slov svojej hovorkyne Dáši Macaríkovej oceňuje predovšetkým jej ľudskosť, s akou pristupuje k povinnostiam.

„Jej doterajšia činnosť je veľmi dôstojná, vyvážená a férová voči Slovensku, politikom a občanom. Veríme, že pani prezidentka bude mostom medzi hodnotovými svetmi liberálov a konzervatívcov a bude komunikovať so všetkými občanmi bez rozdielu,“ uviedlo OĽaNO.

Dodalo, že jej patrí tiež poďakovanie za otváranie tém, ktorým tak jej hlas dáva vyššiu váhu.

Kladne vníma aj jej vyjadrenia k problémom, ktoré trápia slovenskú spoločnosť. Hnutie ocenilo aj to, že poukazuje na oblasti, v ktorých sme ako krajina úspešní.

Veľký potlesk

Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) síce vníma prezidentku nadstranícky, poukázal ale na jej skôr liberálny či progresívno-liberálny pohľad na svet. „Od tohto neupustila, ale nikto to od nej ani neočakáva. Chcem tým povedať, že máme na niektoré otázky iný názor. Neznamená to však, že ju týmto chcem nejakým spôsobom napádať,“ poznamenal s tým, že jej názor rešpektuje.

Funkcie sa podľa neho zhostila veľmi dobre. Tvrdí, že je konzistentná a že si zachovala osobnú integritu. Poukázal aj na jej vystúpenie v parlamente, kedy predniesla správu o stave republiky. „Môžem potvrdiť, že po veľmi veľa rokoch, keď vystúpil prezident v pléne, tak pani prezidentke tlieskali naprieč celým politickým spektrom,“ dodal.

Sfunkčnila Ústavný súd SR

SaS skonštatovala, že Čaputová do paláca priniesla okrem ľudskosti aj odbornosť a aktívne angažovanie sa. „Pani prezidentka Zuzana Čaputová si zaslúži naše uznanie, pretože do funkcie úradu prezidenta vniesla okrem odbornosti a aktívneho angažovania sa aj ľudský rozmer. Jej snaha o obranu demokratických hodnôt sa prejavuje tak v symbolickej rovine, ako aj v konkrétnych krokoch,“ uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák. Strana pripomenula napríklad to, že si prezidentka prišla iniciatívne vypočuť správu verejnej ochrankyne práv.

Za najzásadnejší krok prezidentky počas prvého roka vo funkcii považuje SaS vymenovanie nových ústavných sudcov, čím po dlhej dobe opäť sfunkčnila Ústavný súd SR. „Taktiež pozitívne hodnotíme jej správu o stave Slovenskej republiky, pretože triezvo zhodnotila súčasnosť a pozerala sa aj do budúcnosti,“ dodal hovorca.

Uznanie za odvahu

„Pri pohľade na prvý rok v úrade jej patrí uznanie za odvahu a rozvahu, ktorú vniesla aj do citlivých tém v náročnom období výmeny vlády či pandémie COVID-19. Veríme však, že v snahe byť prezidentkou všetkých občanov bude v nastávajúcom období venovať väčšiu pozornosť úlohe a problémom rodiny v spoločnosti,“ uviedlo mimoparlamentné hnutie KDH.

V tejto súvislosti pripomenulo, že prezidentka pri nástupe do funkcie deklarovala, že bude slúžiť všetkým občanom, aj tým, ktorí jej nedali svoj hlas.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM