han Politika

Čaputová rokovala s prezidentom Nemecka: PRIŠLO aj na tému ako pomôcť Afganistanu, FOTO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rokovala vo štvrtok s prezidentom Nemeckej spolkovej republiky Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorý je na dvojdňovej návšteve Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová rokovala s prezidentom Nemecka: PRIŠLO aj na tému ako pomôcť Afganistanu, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Debata bola aj o otázkach právneho štátu, situácii v Afganistane, potrebných reformách v súvislosti s európskym plánom obnovy, ako aj o spoločných prioritách vrátane boja s klimatickou zmenou. Čaputová o tom informovala na ich spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Dvojdňová návšteva Steinmeiera na Slovensku je podľa Čaputovej symbolický dôkaz strategického partnerstva a spojenectva SR a Spolkovej republiky. V tejto súvislosti poukázala aj na silné hospodárske väzby oboch krajín, na území SR totiž „momentálne podniká viac ako 500 nemeckých firiem, ktoré zamestnávajú takmer 150-tisíc ľudí.“

O čom sa bavili?

Hlavy štátov sa rozprávali aj o Európskej únii, zahraničnej politike a spoločných cieľoch a aktivitách v súvislosti s bojom proti klimatickej zmene, dodala Čaputová. Podľa Steinmeiera sa zhodli, že ľuďom, ktorí chcú vycestovať z Afganistanu, je potrebné pomáhať aj po ukončení americkej evakuačnej operácie v Kábule. Dodal, že EÚ aj NATO si teraz musia klásť sebakritické otázky, aby v budúcnosti nedošlo k podobnej kríze ako tej v Afganistane.

„Musíme pomôcť. Primárne ľudom, ktorí nám za tých 20 rokov (v Afganistane) pomáhali,“ povedala Čaputová. Pripomenula, že SR už pomohla odísť z Afganistanu rodinným príslušníkom ľudí, ktorí žijú na Slovensku alebo spolupracovali s EÚ.

Prezidentka sa zároveň vyslovila za začatie „procesu sebareflexie“ v súvislosti s odchodom aliančných vojsk z Afganistanu na pôde NATO.

Dobrá spolupráca

Steinmeier ďalej poznamenal, že dobrá spolupráca medzi SR a Nemeckom je „veľmi úspešný príbeh, ktorý netreba brať ako samozrejmosť“. Ocenil pokrok, ktorý Slovensko spravilo za posledných niekoľko rokov v otázke právneho štátu, a to najmä zriadením Najvyššieho správneho súdu SR.

Systém justície je podľa Čaputovej „veľkou výzvou pre všetky postkomunistické krajiny“. „Preto som rada, že sa SR vybrala po ceste Česka (pri zriadení Najvyššieho správneho súdu),“ priblížila prezidentka a pripomenula, že „na Slovensku nastalo aj významné vyšetrovanie ľudí, ktorí mali v minulosti mocenské postavenie“.

Ďalšie aktuálne témy

Aj s Hegerom

Čaputová privítala Steinmeiera v Prezidentskom paláci s vojenskými poctami.

Nemecký prezident sa s prezidentkou SR zúčastní aj na diskusii o súčasných výzvach pre demokracie, ktorú organizuje organizácia Globsec, a večer spolu navštívia džezový koncert. Steinmeier si okrem toho uctí pamiatku obetí totality pri pamätníku Brána slobody v Devíne a stretne sa aj s premiérom SR Eduardom Hegerom (OĽANO).


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Prezidentka SR privítala nemeckého prezidenta
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM