Zo zahraničia

Čaputová si v Česku prevzala medailu za starostlivosť o pravdu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si v Prahe prevzala medailu za Mimoriadnu starostlivosť o pravdu, slobodu, politickú kultúru a vládu práva.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová si v Česku prevzala medailu za starostlivosť o pravdu
9
Galéria
Zdroj: TASR/Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si v utorok počas návštevy Prahy prevzala z rúk predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky (PČR) Miloša Vystrčila Striebornú medailu Senátu PČR za Mimoriadnu starostlivosť o pravdu, slobodu, politickú kultúru a vládu práva. Informoval o tom spravodajský portál Seznam Zprávy.

Čo povedala Čaputová?

„Chcem vám poďakovať za to, ako sa správate a akým spôsobom dávate príklad ostatným. Som hrdý na to, že vás tu môžem privítať a oceniť vás. Chcem vám a celému Slovensku popriať všetko dobré a pozdravujte v mene Senátu celé Slovensko,“ uviedol Vystrčil počas slávnostnej ceremónie.

„Je mi cťou, že ocenenie preberám z rúk predsedu inštitúcie, ktorá si potrebu ochrany demokracie nesie vo svojom poslaní. Senát PČR je jedným z pilierov dodržiavania demokratických princípov, ľudských práv a slobody v Česku. Ale je aj nositeľom týchto hodnôt za hranice vašej vlasti,“ povedala v ďakovnom prejave Čaputová.

V ďakovnej reči spomenula, že demokracia a jej inštitúcie čelia útokom, podkopáva ich egoizmus, populizmus, extrémizmus a taktiež dezinformácie a negatívne vplyvy sociálnych médií.

Viac správ

Dobré vzťahy medzi Českom a Slovenskom

Striebornú medailu prezidentka podľa vlastných slov vníma nielen ako svoje ocenenie, ale aj ako ocenenie priateľstva a dobrých vzťahov medzi Českom a Slovenskom.

Čaputová v utorok po prílete na pražské letisko zamierila najprv do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN), kde ju prijal jej český partner Miloš Zeman.

Prezidentka považuje stretnutie s českým prezidentom Milošom Zemanom za prejav dobrých vzťahov. Prezident sa intenzívne zaujímal o situáciu na Slovensku, uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

„Som veľmi rada, že som mu teraz aj osobne mohla popriať veľa zdravia, síl a rýchle zotavenie,“ povedala.

Prezident Zeman sa podľa jej slov intenzívne zaujímal o situáciu na Slovensku a stretnutie s Čaputovou považuje za prejav dobrých vzťahov medzi nimi – ako aj medzi Českom a Slovenskom.

Čaputová priniesla Zemanovi ako dar sadu čajov a med z prezidentskej záhrady. Na stretnutie mala podľa pravidiel nemocnice k dispozícii pol hodiny.

V programe prezidentky bolo aj stretnutie s novou predsedníčkou Poslaneckej snemovne PČR Markétou Pekarovou Adamovou či debata so študentmi. Pri príležitosti stredajšieho štátneho sviatku položila kvety k pamätníku na Národnej triede v Prahe.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Prahy
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM