Politika

Čaputová vycestovala do Talianska: Okrem rokovania o Ukrajine pôjde aj do OPERY!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu ráno odcestovala na dvojdňovú oficiálnu návštevu Talianska. Čo je cieľom jej cesty?

Ilustračný obrázok k článku Čaputová vycestovala do Talianska: Okrem rokovania o Ukrajine pôjde aj do OPERY!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

V Ríme sa stretne s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom aj predsedníčkou Senátu Mariou Elisabettou Albertiovou Casellatiovou.

Okrem bilaterálnych vzťahov sa budú rokovania týkať aj ruskej invázie na Ukrajinu a jej dosahov na Európu vrátane potreby zníženia energetickej závislosti od Ruska a urýchlenia zelenej tranzície.

Aj naše firmy

Súčasťou delegácie prezidentky sú preto aj zástupcovia slovenských firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú zelenou tranzíciou vrátane energetiky a digitalizácie. Prezidentka počas návštevy otvorí biznis fórum slovenských a talianskych firiem, kde bude priestor na výmenu skúseností a kontaktov štátnych, vedeckých a privátnych subjektov pôsobiacich v oblasti obnoviteľných a udržateľných technológií. Zástupcovia slovenských firiem a inštitúcií navštívia aj výskumné laboratóriá Národnej agentúry pre nové technológie, energetiku a udržateľný rozvoj a start-up centrum Univerzity LUISS.

Počas návštevy sa stretnú aj slovenskí a talianski právni experti na boj proti korupcii a praniu špinavých peňazí v súvislosti s uplatňovaním sankcií voči Rusku. Témou ich vzájomného rokovania budú okrem iného skúsenosti SR s vytvorením a fungovaním registra konečných užívateľov výhod.

Počas návštevy prezidentka udelí štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža bývalému talianskemu premiérovi a predsedovi Európskej komisie Romanovi Prodimu.

Nevynechá operu

Čaputová sa zúčastní aj na slávnostnej premiére opery Tosca v divadle San Carlo v Neapole, ktorú bude dirigovať svetoznámy slovenský dirigent Juraj Valčuha, ktorý pôsobí aj ako hudobný riaditeľ neapolskej opery a od začiatku aktuálnej sezóny je aj hudobným riaditeľom Houstonskej filharmónie.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM