han Zo Slovenska

Čaputová navrhuje opakovaný príspevok na BÝVANIE a vyzýva vládu, aby KONALA

Aktuálna situácia s rastom cien je na Slovensku čoraz horšia a horšia. Vie o tom aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá urguje vládu k riešeniu tejto problematiky.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová navrhuje opakovaný príspevok na BÝVANIE a vyzýva vládu, aby KONALA
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hlavu štátu na sociálnej sieti napísala status, ktorý sa týka dopadu zdražovania na tých najzraniteľnejších.

„Na dvojcifernú medziročnú infláciu 10,4% z marca upozornil Inštitút finančnej politiky Ministerstva financií pred piatimi dňami. Situácia, ktorá tu bola pred vojnou, v dôsledku pandémie a rastu cien energií, sa po ruskej invázii na Ukrajinu ešte zhoršila. Takýto rast spotrebiteľských cien zaznamenáva Slovensko prvýkrát po 22 rokoch – najviac rástli ceny energií, bývania a potravín,“ uviedla Čaputová v úvode príspevku.

Prezidentka na aktuálne problémy obyvateľov poukazuje pravidelne. „Za ostatných pár mesiacov neprešiel hádam ani jeden týždeň, kedy by som nutnosť vlády konať a pomôcť v tejto situácii občanom, najmä rodičom samoživiteľom, nízkopríjmovým dôchodcom či rodinám s viacerými deťmi, nepripomenula,“ píše Zuzana Čaputová.

Má návrh

„Povinnosť pomôcť opakovane, adresne a v dostatočnej výške tak, aby ľudia, ktorí už dnes žijú z ruky do úst, neprepadli ešte viac a neprišli aj o bývanie. Dobrým nástrojom by bola opakovaná adresná dávka – príspevok na bývanie, ktorá by pomohla s rastom cien bývania práve pre najviac zraniteľné skupiny a súčasne by nespustila inflačnú špirálu ako neadresné opatrenia typu znižovanie DPH alebo plošné vyplácanie jednorazových príspevkov,“ dodala prezidentka.

„Podľa analytikov rast cien bude pokračovať, pričom najviac ukrojí z rozpočtov nízkopríjmových domácností. Je preto najvyšší čas, aby svoje riešenie vláda predstavila,“ uzavrela.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM