Magazín Cestovanie

Pendlerom žijúcim v Rakúsku ODPADÁVAJÚ obmedzenia. Čo susedia ponechávajú v platnosti?

Pendleri už na vstup do Rakúska nepotrebujú doklad o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19, ani negatívny výsledok testu.

Ilustračný obrázok k článku Pendlerom žijúcim v Rakúsku ODPADÁVAJÚ obmedzenia. Čo susedia ponechávajú v platnosti?
Zdroj: TASR/AP

Pre ostatných cestujúcich naďalej platí pravidlo 3G. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na webe.

Výnimky pre pendlerov

„Od 16. apríla sa pre hraničný vstup do Rakúska ruší pre pendlerov (z dôvodu výkonu práce, návštevy školy, z rodinných dôvodov alebo z dôvodu návštevy životného partnera) povinnosť preukazovať sa splnením podmienky 3G (OTP), respektíve povinnosť karantény,“ uviedol rezort.

Pre ostatných cestujúcich naďalej platí pravidlo 3G, teda povinnosť preukázať sa dokladom o očkovaní druhou alebo booster dávkou vakcíny, dokladom o prekonaní ochorenia alebo negatívnym testom. Výnimku majú deti do 12 rokov.

Vstup bez obmedzení

„Nezaočkované (žiadnou dávkou vakcíny) alebo vyliečené osoby (bez aspoň jednej dávky vakcíny) sa musia zaregistrovať a musia dodržiavať desaťdňovú karanténu,“ priblížilo ministerstvo.

Vstup bez obmedzení platí aj pre ľudí tranzitujúcich cez krajinu.

„Do tejto kategórie je zaradená aj cesta na/z letisko či hlavnú stanicu Viedeň. Vstup je bez obmedzení, registrácie a potvrdení o OTP,“ spresnilo MZVEZ. Potrebné je však vyplniť prehlásenie o tranzite a cestu vykonať bez zbytočného zastavovania.

Ilustračné foto, TASR

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM