han Politika

Čaputová VYSMIALA Putina: Rusko sa nesnaží chrániť mier, práveže ho ešte viac OHROZUJE!

Stredajšie vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina opätovne potvrdili, že Rusko sa nesnaží mier chrániť, ale ho priamo ohrozuje.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová VYSMIALA Putina: Rusko sa nesnaží chrániť mier, práveže ho ešte viac OHROZUJE!
Zdroj: TASR/AP

Uviedla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa v týchto dňoch zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Jej vyhlásenie agentúre TASR sprostredkoval hovorca Martin Strižinec.

Slová Čaputovej

„(Putinovo) vyhlásenie nemá so snahou dosiahnuť mier nič spoločné – naopak, situáciu, ktorú ruská invázia na Ukrajinu spôsobila, ešte viac eskaluje,“ zdôraznila Čaputová.

Zároveň odsúdila snahy zmeniť hranice iných štátov v rozpore s medzinárodným pravom. „Hlasovania majú vyjadrovať slobodnú vôľu ľudu – a nie vôľu okupantov,“ doplnila Čaputová.

Referendá o pričlenení sa k Rusku v termíne od 23. do 27. septembra ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Moskva tieto snahy separatistov podporuje.

Vyhlásil mobilizáciu

Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením uvedených referend. Minister obrany Sergej Šojgu spresnil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov. Šéf Kremľa taktiež avizoval, že Rusko, ktoré je jadrovou veľmocou, je na ochranu svojho územia odhodlané použiť „všetky dostupné prostriedky“.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM