MI Rôzne

Chcete dokonalé rúško s maximálnou ochranou? TIETO materiály sú najlepšie

Prekrytie úst a nosa je stále povinné v interiéroch, keďže je to mimoriadne účinný spôsob, ako brániť šíreniu koronavírusu. Nie je však jedno, z akého materiálu je vyrobené.

Ilustračný obrázok k článku Chcete dokonalé rúško s maximálnou ochranou? TIETO materiály sú najlepšie
Zdroj: TASR/AP

Vedecký portál Sciencedaily informuje o výskume amerických vedcov z University of Chicago. V laboratóriu sa im podarilo presne určiť, koľko vírusových častíc prejde cez rôzne typy rúšok. Na stupeň víťazov z hľadiska efektívnosti sa dostala bavlna v kombinácii s dvomi ďalšími bežne dostupnými materiálmi. Ušiť si ho môžete aj doma.

Najhoršie sú tie najmenšie

Covid-19 sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou. Kašľanie, kýchanie alebo aj obyčajné rozprávanie nakazeného človeka šíri do vzduchu miliardy miniatúrnych kvapôčiek, ktoré obsahujú vírusové častice.

“Tieto kvapôčky majú rôznu veľkosť. Najmenšie z nich môžu ľahko preniknúť cez tkaninu alebo otvory rúška. Niektorí ľudia preto pochybujú, či prekrytie úst a nosa vôbec má zmysel,” píše portál.

Americkí vedci dali na tieto pochybnosti jednoznačnú odpoveď – áno, má to zmysel, ak si zvolíte masku zo správnych materiálov a nosíte ju tak, ako sa má.

Víťazná kombinácia

Vedci v laboratóriu vytvorili rôzne aerosolové kvapôčky – od tých najväčších po úplne najmenšie, ktoré majú najväčšiu šancu prekĺznuť cez rúško. Potom ich ventilátorom rozsievali cez rôzne rúška do ovzdušia presne tak, ako kýchajúci človek.

“Víťazom sa stala jedna vrstva husto tkanej bavlny v kombinácii s dvoma vrstvami šifónu, teda materiálu, ktorý sa bežne používa napríklad na večerných šatách. Takéto rúško odfiltrovalo 80 až 99 percent tých najmenších kvapôčiek,” uvádza Sciencedaily.

Takáto účinnosť je podľa vedcov porovnateľná s materiálom, z ktorého sa vyrábajú profesionálne masky N95. Šifón môžete nahradiť aj hodvábom a dosiahnete podobný účinok.

Vysvetlenie je pomerne jednoduché. “Husto tkaná bavlna slúži ako mechanická bariéra, zatiaľ čo šifón alebo hodváb vytvárajú elektrostatickú bariéru." Ale pozor! Rúško musí pevne priliehať k tvári. Ak odstáva čo i len na jedno percento, účinok sa znižuje o viac ako polovicu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM