MI Zo Slovenska

Dobrá správa! Vakcína proti Covid-19 má byť už v októbri

Český epidemiológ Roman Prymula je optimista. Verí, že proti koronavírusu sa budeme môcť nechať zaočkovať už čoskoro. Potrebná vakcína je už takmer hotová.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa! Vakcína proti Covid-19 má byť už v októbri
Zdroj: pixabay.com

Koronavírus komplikuje náš život už niekoľko mesiacov a všetko nasvedčuje tomu, že sa ho svet už nezbaví. Preto sa odborníci zhodujú, že jedinou šancou, ako sa vrátiť k životu pred hrozbou Covid-19, je nechať sa kolektívne zaočkovať. Túto možnosť by sme mali mať už čoskoro. Koľko ľudí ju však reálne využije?

Česi sú optimisti

Kedysi ľudí mátali „hnusoby“ ako je detská obrna, či pravé kiahne. Išlo o ťažké vírusové ochorenia, ktoré sa končili aj smrťou, či doživotnými následkami. Dnes sa už v Európe nevyskytujú vďaka povinnému očkovaniu. Podobný scenár by sa mohol podariť aj s koronavírusom.

„Český epidemiológ Roman Prymula verí, že prvá vakcína proti Covid-19 by mohla byť hotová už v októbri,“ píše český portál idnes.cz, ktorý s Prymulom priniesol veľký rozhovor.

Vakcína proti koronavírusu je momentálne asi najžiadanejšou očkovacou látkou na svete a vedci na jej vývoji intenzívne pracujú. „V popredí je asi desiatka vakcín, z ktorých tri by mali byť hotové koncom októbra. Verím, že aspoň jedna bude mať vysokú využiteľnosť,“ uviedol Prymula.

Nebude pre všetkých

Je tu však niekoľko problémov. Výroba a distribúcia očkovacej látky, ktorú momentálne chcú asi všetky krajiny sveta, môže trvať relatívne dlho. „Pravdepodobne sa tak vakcína v najbližšej dobe nedostane ku všetkým,“ upozorňuje epidemiológ.

Nadšenie chladia aj vyjadrenia iných expertov. Upozorňujú, že dôkladné klinické testovanie trvá viac ako 12 mesiacov, a preto je málo pravdepodobné, že by sa nová vakcína dostala na trh skôr ako v roku 2021.

Posledným úskalím je ochota občanov zaočkovať sa. Mnohí podliehajú hoaxom a nevedeckým obavám, že by im vakcína mohla ublížiť.

Podľa aprílového prieskumu verejnej mienky by sa na Slovensku nechalo zaočkovať len 41 percent ľudí.

Prieskum robila spoločnosť MNFORCE a agentúra Seesame v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied. Je však pravdepodobné, že štát by sa v prvom rade snažil o zaočkovanie rizikových skupín, ako sú zdravotníci a sociálni pracovníci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM