MI Zo Slovenska

Chcete osobný plán na liečbu Covidu a jeho následkov? Pomôcť môže CovidHelper

Či už práve prekonávate koronavírus, alebo sa boríte s jeho dlhodobými následkami, nový projekt vám môže pomôcť s odporúčaniami ušitými práve na váš prípad.

Ilustračný obrázok k článku Chcete osobný plán na liečbu Covidu a jeho následkov? Pomôcť môže CovidHelper
Zdroj: Facebook.com/Helper.sk

Hŕstka nadšencov sa rozhodla zaplniť prázdny priestor a vytvorili webový portál CovidHelper.sk. Pacient s koronavírusom na ňom bezplatne vyplní dotazník o svojom zdravotnom stave a do mailu dostane osobné odporúčania na domácu liečbu vypracované presne podľa jeho špecifík.

Ako to funguje

Stránka CovidHelper chce pomáhať predovšetkým ľuďom s potvrdenou infekciou Covid-19 a tým, ktorí sa trápia s takzvaným dlhým Covidom. To znamená, že aj niekoľko týždňov či mesiacov po vyliečení stále pociťujú rôzne príznaky ochorenia. Na začiatku musí pacient vyplniť osobný dotazník.

„Položíme vám niekoľko otázok. Na základe odpovedí vám ponúkneme konkrétne odporúčania založené na vašej situácii a zdravotnom stave,“ uvádza CovidHelper.

Čo všetko musíte do dotazníka uviesť? Otázky sú pomerne detailné, aby vám autori projektu mohli zaslať čo najpresnejšie odporúčania.

Preto ich zaujíma, aký test vám potvrdil Covid-19, aké presné príznaky pociťujete, aké lieky užívate a ak to viete, tak aj vašu srdcovú činnosť a okysličenie krvi. Dotazník zisťuje aj ďalšie rizikové faktory ako sú vek, obezita, fajčenie, či iné ochorenia.

Autori projektu uisťujú, že CovidHelper využíva odborné stanoviská a odporúčanie popredných svetových aj slovenských zdravotníckych inštitúcií. Medzi ich zdrojmi sú Svetová zdravotnícka organizácia, slovenské a svetové štandardné terapeutické postupy, ktoré sa úspešne používajú pri liečbe koronavírusu.

Kto je za tým?

Autormi projektu sú ľudia, ktorí sa dlhodobo venujú zdravotníckym a verejným politikám. Verejne najznámejší je bývalý politik a zakladateľ strany Spolu Miroslav Beblavý.

Tvrdia, že nechcú nahrádzať prácu lekárov, len ich aspoň čiastočne odbremeniť od nekončiacich otázok pacientov s Covid-19. Odborne CovidHelper podporila aj hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo dospelých Adriana Šimková.

„Nemocnice a primárna ambulantná sféra sú čoraz viac zaťažené nárastom počtu Covid pozitívnych pacientov. Pacienti s ťažkosťami sú nielen v akútnej fáze ochorenia, ale aj v štádiu ‘po prekonaní’ a ešte vyžadujú starostlivosť. Veľmi rada som prispela svojimi medicínskymi vedomosťami a skúsenosťami z praxe pri tvorbe prezentovaných odporúčaní,” uvádza A. Šimková.

Na portáli nájdu stručné rady aj ľudia, ktorí majú zatiaľ len podozrenie na infekciu Covid-19. Stránka je však predovšetkým určená tým, ktorí už majú koronavírus potvrdený.

Autori uvádzajú, že získané informácie od ľudí, ktorí vyplnia ich dotazník sú prísne anonymné a využijú ich aj vedci na ďalšie skúmanie priebehu ochorenia.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM