TOS Rôzne

Chlór všetky nezničí. POZOR na parazity v bazénoch, ako sa pred nimi OCHRÁNIŤ?

V bazénoch na vás môže číhať viac ako 30 rôznych mikroorganizmov ohrozujúcich zdravie človeka.

Ilustračný obrázok k článku Chlór všetky nezničí. POZOR na parazity v bazénoch, ako sa pred nimi OCHRÁNIŤ?
Zdroj: Pixabay.com

Rôzne parazity v bazénoch môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, pričom najčastejšie ide o ochorenia tráviaceho traktu a človeka čaká aj utrpenie v podobe hnačiek. Trvať môže až týždne.

Nepríjemné ochorenia

Konkrétnymi príkladmi sú kryptosporidióza a giardiáza, ktoré spôsobujú parazity Cryptosporidium parvum, resp. Giardia lamblia.

V oboch prípadoch sú podľa odborníkov príznakmi hnačky, nevoľnosť, horúčka či bolesť brucha. Giardia parazituje v tenkom čreve človeka a postupne sa mení na cysty, ktoré sa vylučujú stolicou.

Ako sa chrániť?

Bazény, kde je dostatočne cítiť chlór, nie sú automaticky bezpečné. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré cituje server Usatoday.com, môže napríklad spomínaný parazit Giardia prežiť v dobre chlórovanej vode celých 45 minút a Cryptosporidium parvum dokonca až týždeň.

Ako znížiť pravdepodobnosť, že si z kúpaliska, akvaparku či hotela prinesiete so sebou aj takúto nechcenú pamiatku?

Podľa odborníkov je základom neprehĺtať vodu, v ktorej sa kúpete. Okrem toho odporúčajú po vyjdení z vody čo najskôr sa poriadne osprchovať. Aby ste sa zbavili mikróbov z pokožky, mali by ste pod sprchou vydržať zakaždým aspoň minútu.

Dôležitá je, pochopiteľne, aj zodpovednosť všetkých voči sebe navzájom. V prípade hnačky by ste si mali dať pauzu od kúpalísk aspoň na dva týždne.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM