Magazín Lifestyle

Chrumkavá dobrota zo Slovenska pobláznila svet: Je NAJLEPŠOU európskou pochúťkou!

Prestížny portál zverejnil rebríček top európskych chuťoviek. Tou úplne najlepšou sa stala pochúťka zo Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Chrumkavá dobrota zo Slovenska pobláznila svet: Je NAJLEPŠOU európskou pochúťkou!
Zdroj: TASR/František Iván , Pixabay.com

Kulinársky blog Taste Atlas zverejnil najnovší rebríček, ktorý poteší všetkých Slovákov. Odborníci totiž vybrali desať najlepších európskych chuťoviek a hodnotenie ovládla pochúťka z krajiny pod Tatrami.

Dobroty z celej Európy

Na desiatom mieste sa umiestnili španielske krokety plnené šunkou, hubami, mäsom a podobne. Deviatu priečku obsadili syrom plnené koláčiky Pitarakia z gréckeho ostrova Milos. Španielske Pincho de tortilla (8. miesto) je tradičné predjedlo, ktoré spája miešané vajíčka a zemiakové cesto. Rumunsko má zastúpenie v podobe pochúťky zvanej Bulz (7. miesto) a za ochutnanie stoja aj talianske Panzerotti na šiestom mieste.

Ďalej sa v rebríčku umiestnili španielske šunkové krokety (5. miesto), gruzínsky syrový chlieb chačapuri (4. miesto), portugalská pochúťka Petiscos (3. miesto) a tesne za víťaznou dobrotou nájdeme plátky ražného chleba Kepta duona z Litvy (2. miesto).

Slovensko bodovalo!

Aj keď všetky predošlé dobroty potešia nejedného vyznávača dobrého jedla, prvé miesto môže patriť iba jednej pochúťke. Našincov poteší, že rebríčku najlepších európskych chuťoviek kraľujú zemiakové placky.

Chrumkavé jedlo našich starých mám si podmanilo aj srdcia turistov. „Pozostávajú z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Tieto na panvici krátko do zlatohnedej farby smažené sýte maškrty sa zvyčajne podávajú ako hlavné jedlo s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom,“ opisuje portál naše zemiakové placky zahraničným turistom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM